Pénzügy

Megszűnik a kék könyv

Megszűnik a számos visszaélésre csábító alkalmi munkavállalói könyv, helyébe elektronikus bejelentést vezetnek be. A szaktárcánál a napokban elkészült előterjesztés újraszabályozza az alkalmi munkavállalást - írta a Népszabadság.

Megunta a kormány azt a sok trükköt, amelyet a munkáltatók vetettek be a közterhek megspórolása érdekében. Megszűnik a visszaélésre csábító alkalmi munkavállalói könyv, helyette elektronikus bejelentést vezetnek be, és szűkítik azt a munkaadói kört, ahol ezt alkalmazni lehet. A munkaügyi tárcánál kidolgozott tervezet célja az is, hogy alkalmi helyett tartós munkára ösztönözze a munkáltatókat.

Az 1997-ben bevezetett kék kiskönyvet egyre többen használták, főként a szolgáltató- és építőiparban, a kereskedelemben és a mezőgazdaságban. Az utóbbi időben azonban számos esetben kiderült: az alkalmi munkavállalói könyv adatait sűrűn és rendszeresen meghamisították. A munkaügyi ellenőrzések során kiderült: elsősorban az építőiparban és a mezőgazdaságban használták a könnyen eltüntethető, vegytintával írt bejegyzéseket.

A trükköknek azonban az év második felétől várhatóan befellegzik: a munkáltatónak kötelező lesz elektronikusan bejelentenie a munkavégzés helyét, idejét, a munkakört, a munkavállaló adatait és a kifizetett bért – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik