Pénzügy

Az ÁSZ megvédené a munkahelyeket

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az embereket munkában tartsuk, mivel a munkanélküliség eszkalálódásának jelentős pénzügyi és társadalmi költségei lennének - jelentette ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke pénteken Szegeden.

A munkanélküliség megugrása azzal járna, hogy a nem létező költségvetési bevételekből kellene finanszírozni a most mintegy 400 milliárd forintot kitevő munkanélküli ellátás növekedését – mondta a szakember a Csongrád megyei jogásznapon tartott előadásán.

Hozzátette: járulékos hatásként többek között a bűnözés növekedésével kellene számolni, s ennek kezelése további forrásokat igényelne.

Kovács Árpád szerint olyan pénzügyi lépésekre van szükség, amely elősegítik a piaccal rendelkező, de jelenleg finanszírozási nehézségekkel küzdő vállalkozások működését, támogatják a sikeresnek látszó reorganizációkat, a beruházni és fejleszteni képes cégeket. Ugyanakkor súlyos tévedés lenne a fekete- és a szürkegazdaság eltűrése, ahogy az a kilencvenes évek elején történt – fűzte hozzá.

A válságkezelés sikere nagymértékben függ attól, hogy a magyar pénzügyi rendszerrel mi történik – fogalmazott az ÁSZ elnöke.

Bár a pénzügyi szektor számára a külföldi finanszírozás és tőketámogatás rendelkezésre áll, a jövedelmezőség mérséklődése miatt nagy a kockázata a likviditás és a profittermelő képesség további romlásának – mondta Kovács Árpád.

A kialakult helyzetben számítani kell a magyar pénzügyi szektor hitelkockázatainak növekedésére is. Figyelmeztető jel a lakossági adósságszolgálat magas szintje és ennek további növekedése – közölte a szakember.

Az ÁSZ elnöke elsősorban a lakáshitel-piacon lát veszélyeket. “Nem lehet százezres nagyságrendben lakást elkobozni” – mondta Kovács Árpád. Az államnak oly módon kell beavatkoznia, hogy átvállalja a terhek egy részét, elősegíti a hitelek átütemezését – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik