Pénzügy

Adókedvezményt kér a munkanélküli biztosítás

A jövedelemkiesés-biztosítást forgalmazó cég a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítását kezdeményezte, hogy a biztosítás díja levonható legyen az adóból. Az alkuszcég vezetője szerint az kormánynak ezzel kell segítenie azt az üzleti megoldást, amely az állami juttatásokon felül nyújt mankót a munkanélkülieknek.

A javaslat értelmében a jövőben a személyi jövedelemadóból levonható lenne a biztosítás díja. A tavaly májusban indult szolgáltatást eddig nyolcezren kötötték meg, az idei évre az ACE biztosító 30-50 ezres növekedésre számít.

Rácz István, a terméket kizárólagosan forgalmazó Biztositas.hu Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a javaslatuk szerint a munkavállalók a 2010. év elején beadott adóbevallásukban már adócsökkentő tételként tüntethetnék fel az általuk befizetett biztosítási díjat.

A törvényhozásnak az állami térítések – például az álláskeresési járadék és a segély – mellett támogatni kell azokat az üzleti megoldásokat is, amelyek az ilyen típusú öngondoskodást elősegítik – véli az ügyvezető igazgató.

Így végeredményben elérhető lenne, hogy az álláskeresés időszakára az állam által fizetett havi ellátás (amely jelenleg átlagosan mintegy 34 000 forint havonta) kiegészüljön a biztosító által fizetett havi szolgáltatási összeggel, amely a munkavállaló nettó fizetésének maximum 80 százaléka, de legfeljebb havi 120 ezer forint lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik