Pénzügy

Jár az alapbér, ha nincs gáz

admin
admin

2009. 01. 19. 08:11

A Liga Szakszervezetek szerint jogszerűtlen, hogy a gázkorlátozás miatt több munkáltató kényszer-, illetve fizetés nélküli szabadságra küldte dolgozóit, akik így kevesebb bért visznek haza - írja a hétfői Magyar Nemzet.

Schnider Marianna, a Liga jogásza szerint a termelés kényszerű leállítása, a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés esetén a munka törvénykönyve azon paragrafusát kell alkalmazni, amely szerint a munkavállalót a kiesett időre személyi alapbére illeti meg, ha munkáját a cég működési körében felmerült okból nem tudja elvégezni. A jogász hangsúlyozta azt is, hogy ha a munkaadó nem tud eleget tenni e kötelezettségének, a dolgozókat állásidőre kell küldenie.

A Magyar Nemzet ismerteti, hogy a szabadság kiadása már csak azért is jogszerűtlen, mert a munka törvénykönyve alapján ennek időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt egy hónappal közölni kell. Nincs lehetőség arra sem, hogy a dolgozókat fizetés nélküli szabadságra küldjék, erre ugyanis csak a törvény által meghatározott esetekben, vagy a munkavállaló és a munkáltató megállapodása alapján kerülhet sor.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.