Pénzügy

Homályt oszlat a Foglalkoztatási Hivatal

A közmunkákkal és az „Út a munkához” programmal kapcsolatos kérdéseiket tehetik fel az önkormányzatok és a munkaügyi kirendeltségek ügyintézői – de az érdeklődő segélyesek is – a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal új telefonos ügyfélszolgálatán.

A rendszeres szociális segélyezettekkel foglalkozó önkormányzati és munkaügyi kirendeltségi ügyintézők mellett a segélyesek is bátran kérdezősködhetnek az 1/459-1077 telefonszámon vagy az utamunkahoz@lab.hu e-mail címen. Az irodában négy munkatárs fogadja a hívásokat, munkanapokon reggel fél 8 és este fél 6 között. A call-center 2009 januárjától júniusáig működik.

Az ügyfélszolgálat a korábbi években megállapított rendszeres szociális segély felülvizsgálatának menetéről is felvilágosítást nyújt. A segélyesek a közmunka formáiról, illetve a juttatások, a bérek, a járulékok mértékéről, illetve a munkaügyi központok által szervezett helyi, központi és uniós munkaerő-piaci programokról, az azokban való részvétel feltételeiről is tájékoztatást kaphatnak.

A rendszeres szociális segélyezettekkel foglalkozó önkormányzati és munkaügyi kirendeltségek ügyintézői megismerhetik például a Foglalkoztatási és Szociális Adatbázis használatát. Érdeklődhetnek a közfoglalkoztatási terv elkészítésének módjáról és a gyakorlati megvalósításáról, továbbá a közcélú, illetve közhasznú munka és a közmunka szervezésével kapcsolatos feladatokról.

Új nevet kap a segély

Az aktív korú, ám nem foglalkoztatott embereknek a szociális rászorultságuk alapján nyújtott pénzbeli támogatások megváltoztak a 2008. december 31-ével. A rendszeres szociális segélyt két ellátás váltja fel: a rendelkezésre állási támogatás és az új rendszeres szociális segély. Az első juttatásra a 35 év alatti, alapfokú iskolai végzettséggel vagy szakképzettséggel nem rendelkező álláskeresők jogosultak, akik vállalták, hogy képzésben vesznek részt, és együttműködnek a munkaügyi központtal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik