Pénzügy

Kiugró lesz a munkanélküliség Európában

Nagy-Britannia, Spanyolország és Írország a leginkább veszélyeztetett államok, várhatóan ezekben az országokban lesz a legmagasabb a munkanélküliek száma. Vladimir Spidla uniós főbiztos szerint két százalékkal növekedhet a pénzügyi válság miatt az állástalanok száma az Európai Unióban az idén.

A cseh állami televíziónak nyilatkozva a politikus rámutatott, hogy a növekedés mértéke között nagy különbségek lesznek az egyes tagállamokban. Spidla a munkahelyek megőrzését a cseh uniós elnökség egyik legfontosabb feladatának nevezte – számolt be a Prague Daily Monitor cikke alapján a Humán Rent Press.

A cseh külügyminiszter, Karel Schwarzenberg is hangot adott aggodalmának: az lesz a legnehezebb, hogy fenntartsák a tagállamok közötti kohéziót, hogy ne uralkodjon el a túlzott „egoizmus” az egyes országokon.

Erre rímelnek Spidla szavai is, aki kulcsfontosságúnak nevezte az együttes, koordinált fellépést. Eddig is csak az államok közötti összehangolt cselekvéssel sikerült megváltoztatni a pénzügyi válság dinamikáját.

Az Európai Bizottság novemberben 200 milliárd euró értékű mentőcsomagot állított össze, amelyet a tagállamok elfogadtak. Ebből nemzeti büdzséknek kell előteremtenie mintegy 170 milliárdot, a további 30 milliárd pedig a közösségi költségvetést vagy az Európai Befektetési Bankot terheli.

Az EU lakosságának tizede munkanélküli lehet?

Az Eurostat adatai alapjlán publikált munkanélküliségi ráta az EU-15-öknél 7,3, az összes tagállamban 7,1 százalékos, míg hazánkban 8 százalékos volt. Ha ezeket az adatokat nézzük, akkor a kétszázalékos növekedéssel az európai lakosságnak csaknem a tizede válik munkanélkülivé.

KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékkal nőtt egy év alatt, az ő számításuk szerint jelenleg 7,8 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik