Pénzügy

Zöld út a bolgároknak és románoknak

Három régi uniós tagállam - Görögország, Spanyolország és Dánia - az új esztendő beköszöntével megnyitotta munkaerőpiacát Románia és Bulgária előtt - jelentette pénteken az euobserver.com internetes hírportál.

Görögország iránt a bolgár, Spanyolország iránt inkább a román munkavállalók körében mutatkozik jelentősebb érdeklődés a statisztikai adatok szerint.

A 2007-ben EU-taggá vált Románia és Bulgária tekintetében a régebbi tagországok többsége átmenetileg fenntartotta a munkavállalás engedélyhez kötött rendszerét, szemben a munkaerő szabad áramlásának általános uniós elvével. Most, két év elteltével újra áttekintették a helyzetet, és Athén, Madrid, valamint Koppenhága a korlátozás feloldása mellett döntött.

Az új keletű gazdasági nehézségekre hivatkozva ugyanakkor Nagy-Britannia, Írország, Németország, Ausztria, Luxemburg, Hollandia és Belgium hivatalosan bejelentette a korlátozás három évvel történő meghosszabbítását.

A 2004-ben taggá vált országok – köztük Magyarország – tekintetében is fennáll egyelőre munkavállalási korlátozás, de az ő esetükben a régi tagországoknak már csak jóval szűkebb köre részéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik