Pénzügy

Munkahelyeket veszélyeztet Ferihegy sztrájkja

A reptéri dolgozók munkabeszüntetése miatt a terminálban található üzletek a létüket is veszélyeztető veszteségeket könyvelhetnek el. A képviselőjük levélben fordult a sztrájkolókhoz, melyben arra kérték őket: mihamarabb fejezzék be a munkabeszüntetést.

A ferihegyi sztrájk mielőbbi befejezését kérik a Ferihegy 1-es terminál vendéglátó egységei petíciójukban, amelyet Kovács Zoltánnak, Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének RDSZSZ sztrájkbizottsági elnöknek adtak át szombaton.

Bartus Boglárka, a két legnagyobb üzlethelység üzletvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a sztrájk miatt a terminálban található kereskedelmi és vendéglátó egységek több mint egy hete kénytelenek zárva tartani, nincs tehát forgalmuk, nincs bevételük, s ez az állapot lassan már az üzletek fennmaradását, az itt dolgozók megélhetését veszélyezteti.

Különösen sérelmes számukra ez a helyzet a karácsonyi ünnepek előtt, amikor az utasforgalom a legjelentősebb, így óriási veszteségeket könyvelhetnek el napról-napra ezek a cégek – hangsúlyozza a petíció.

A Ferihegy 1-en működő 8 üzlethelység összesen körülbelül 100 embert foglalkoztat. Az üzletvezető két vendéglátó egysége naponta átlagosan 700 ezer forintos bevételt termel, azonban a karácsonyi szezon miatt ettől is nagyobb napi bevételtől esnek el az üzletek a sztrájk következtében. A bevételkiesésen kívül a vendéglátók több százezer forintos veszteséget könyvelhetnek el amiatt is, hogy az üzleteikbe beszállított gyorsan romló áru nem kerül felhasználásra.

Bartus Boglárka ezért kéri a sztrájkolókat, hogy mielőbb egyezzenek meg, illetve ne csak a Ferihegy 2 terminálon, hanem az egyesen is biztosítsanak minimális szolgáltatást. A petíció átadásakor Kovács Zoltán úgy reagált: a szakszervezetek törekednek a mielőbbi megállapodásra a Budapest Airport vezetőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik