Pénzügy

Szakmunkásösztöndíjat akar az MSZP

Az MSZP képviselői önálló indítványként a lehető leghamarabb újra benyújtják a szakmunkásösztöndíj bevezetéséről szóló törvénymódosító javaslatot - mondta Filló Pál.

Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista alelnöke sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy így az ösztöndíjat az eredetileg tervezett időpontban, jövő ősszel legalább a hiányszakmákban be lehet vezetni.

Emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés már tárgyalta a szakképzési törvény módosító javaslatát, de az nem kapta meg a szükséges többséget.

Az előterjesztés szerint a regionális fejlesztési és képzési bizottságok által kijelölt hiányszakmákban a szakmunkástanulók jövő ősztől, a tanulmányi eredménytől függően, 10-30 ezer forintig terjedő ösztöndíjat kaphattak volna.

A képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy a Fidesz „sajnálja a pénzt a fiatalok szakmunkásösztöndíjára”. Érdekes párhuzamnak nevezte, hogy a lényegesen nagyobb összegről szóló bankmentő csomagot sikerült konszenzussal elfogadni, de – mint mondta – „úgy tűnik, hogy a szegény szakmunkástanulók érdekében nem tudtak megszólalni azok a telefonok, amelyek a bankok ügyében úgy tűnik, hogy megszólaltak”.

Hozzátette: a szakmunkások támogatása hosszú távú ügy, hiszen csaknem harmincezer fiatalt érint. A képviselő kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ösztöndíj bevezetésére szolgáló több mint másfél milliárd forint rendelkezésre áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik