Pénzügy

Gyurcsány munkahelyeket teremtene

admin
admin

2008. 12. 18. 19:08

A hétfőn elfogadott szociális törvény a rendszerváltozás óta elfogadott legfontosabb szociális és foglalkoztatási reformtörvény, mivel segélyezés helyett a munkahelyteremtésre helyezi a hangsúlyt - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A miniszterelnök kifejtette: ha nem ad munkát a piac, akkor az állam megpróbál közpénzből állást teremteni a munkaképes embereknek, míg a segélyezést meghagyja azoknak, akik nem tudnak dolgozni.

A kormány számításai szerint az “Út a munkához” intézkedéscsomag révén 60-70 ezer embernek adhat munkát közfoglalkoztatás révén. A miniszterelnök hozzátette: a munkahelyteremtés mellett, a munkahelyek megtartására is több milliárd forintot fordít az állam.

Segítenek az önkormányzatoknak

A legnagyobb segítségre az önkormányzatoknál lesz szükség, mivel azok nem rendelkeznek akkora tapasztalattal, mint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ). Az önkormányzatok támogatására és segítésére 3000 embert képeznek ki, így már a közfoglalkoztatás megszervezése is munkahelyeket teremt – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium megbízásából elvégzett közvélemény-kutatásokból kiderült: az emberek túlnyomó többsége egyetért a kezdeményezéssel.

Meg kell őrizni a munkahelyeket

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök kiállt amellett, hogy a munkahelyeket akár kompromisszumok árán is meg kell őrizni. Az ÁFSZ kezdeményezi, hogy a vállalatok akár csökkentett munkaidővel, vagy ha kell a gyártás szüneteltetésével is, de tartsák meg munkavállalóikat. Ehhez az állam támogatást nyújt – mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc elmondta: a munkahelyek megtartására több milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben, azonban ha ez a pénz elfogy, újabb forrásokat fog bevonni az állam a költségvetés keretein belül.

Magyarországon napjainkban 30-40 ezer üres álláshely van, így ahol lehet, az ÁFSZ feladata lesz, hogy a csoportos leépítéseket végző cégeknél tájékoztassa a munkavállalókat arról, hol, és milyen lehetőségekkel helyezkedhetnek el újra. A miniszterelnök tapasztalatai szerint a vállalatok kivárnak az elbocsátásokkal, mivel amennyiben már 2010-re enyhül a gazdasági válság, nem éri meg most elbocsátani a dolgozókat.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: a kormány megtesz minden tőle telhetőt, és úgy véli a vállalkozásélénkítés és a munkahelymegtartás annyira csökkentheti a válság hatását amennyire csak lehetséges.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.