Pénzügy

Alig vannak távmunkások

A magyar vállalatoknak csak a 14 százaléka alkalmaz távmunkában munkavállalókat, és csupán további egy százalék körüli azoknak a cégeknek az aránya, amelyek ezt a közeljövőben tervezik bevezetni – áll egy friss felmérésben.

A reprezentatív kutatásból kiderül, hogy Magyarországon ma sok cégnél nem ismerik a távmunkát, vagy nem látnak belső igényt annak alkalmazására. A Deloitte Zrt. felmérése 2008 április-májusában készült közel négyszáz, legalább 50 főt foglalkoztató hazai vállalat döntéshozóinak megkérdezésével.

A távmunkát nem alkalmazó vállalatok 53 százaléka szerint a tevékenységük nem igényli, vagy az elvégzett munka jellege nem teszi lehetővé a távmunkát. A kutatás adataiból viszont arra lehet következtetni, hogy sokan nem ezen okok miatt, hanem egyszerű ismerethiány miatt nem alkalmazzák ezt a foglalkoztatási formát.

Az atipikus munkáktól elzárkózó vállalatok több mint egyharmada (37 százaléka) nem tudott okot mondani, hogy miért nem használják ki a távmunka lehetőségét. A válaszadók közül néhányan azért nem tervezik bevezetését, mert problematikusnak ítélik meg az adatbiztonság kérdését, illetve úgy vélik, hogy a távmunka révén bonyolultabbá válna a kommunikáció.

A kutatásban a pozitív választ adó vállalatok tapasztalatait mélyebben is elemezték. Ebből kiderül, hogy a vállalatok ma elsősorban az értékesítők és ügynökök (57 százalék), menedzserek (38 százalék), informatikusok (28 százalék), mérnökök (13 százalék), pénzügyi szakemberek, illetve tanácsadók (11 százalék) számára biztosítanak távmunka-lehetőséget.

Szempontjaik között a munkaerő-megtartás, a céghűség, valamint a szélesebb munkaerő-piaci „merítés”, illetve a költségcsökkentés reménye is szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik