Pénzügy

5300 állást épít le a Crédit Suisse

A Crédit Suisse svájci bank bejelentette, hogy a globális pénzügyi válság következtében 5300 állást kénytelen megszüntetni. A svájci bank tavaly óta már 1320 munkahelyet számolt fel, többségében a befektetési üzletágban.

Csütörtöki közlés szerint az 5300 fős leépítés, amely a bank teljes alkalmazotti létszámának 11 százalékát teszi ki, döntően szintén a gondokkal küszködő befektetési üzletágat érinti. A leépítéseket 2009 közepéig kell végrehajtani, és ezzel egyidejűleg további hatékonyságnövelő intézkedéseket foganatosítanak, amelyektől 2 milliárd frankos megtakarítást remélnek.

A pénzintézet előrejelzése szerint a bank a negyedik negyedév eddigi (november végéig eltelt) időszakában 3 milliárd frankos ( 2,5 milliárd euró) veszteséget szenvedett el. Ezzel egyidejűleg közölték, hogy Brady Dougan vezérigazgató és a Crédit Suisse többi vezetője a bank idei évi rossz teljesítménye miatt nem vesz fel jutalmat 2008-ban.

A svájci pénzügyi hatóságok megállapodást kötöttek a Crédit Suisse-csoporttal és az UBS AG-val a szigorúbb tőkekövetelmények érvényesítéséről. Felemelték a két nagybankra vonatkozó tőkemegfelelési mutatót, és a bankok megengedett eladósodási küszöbét (leverage ratio). A svájci szövetségi bankbizottság csütörtöki közleménye szerint a bankoknak az új normákat 2013-ig kell bevezetni, de ezt a határidőt a pénzpiac változása függvényében meg lehet hosszabbítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik