Pénzügy

Jó ürügy a válság a kirúgásokra

admin
admin

2008. 12. 03. 13:33

Európában hatezer, a világon kilencezer fős létszámleépítést tervez az ArcelorMittal. A francia kormány tiltakozik ez ellen, Laurent Wauquiez munkaügyi államtitkár kijelentette: nem fogják hagyni, hogy az acélipari konszern a „válságot alibinek” használva „bármit megtegyen”.

A világ legnagyobb acélipari vállalata, a Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező ArcelorMittal a múlt héten jelentette be, hogy a világban kilencezer adminisztrációs munkahelyet kíván megszüntetni. Hétfőn este Daniel Soury-Lavergne, a franciaországi vezérigazgató a szakszervezetetekkel történt tárgyalásokat követően közölte: a leépítés keretében Franciaországban a 28 ezer foglalkoztatott közül 1400 önkéntesen távozó munkahelye fog megszűnni a jövő év elején, szintén az adminisztrációs munkakörökben – adta hírül az MTI.

Csak ráfogják a válságra?

A francia szakszervezetek vádolták meg először azzal a céget, hogy a pénzügyi és gazdasági válságot ürügyként használja a leépítésekhez. A francia ellenzék pedig botránynak minősítette a francia leépítési programot, miközben a cég 2008-ban 5-7 milliárdos nyereségre számít, amelyből 4,5 milliárdot a részvényeseknek utalnak át. „Vannak olyan vállalatok, amelyek tényleges nehézségekkel küzdenek, mások viszont alibinek tekintik a válságot a létszámleépítésekhez. Ezt nagyon pontosan meg fogjuk vizsgálni” – mondta Laurent Wauquiez.

Két magyar leányvállalat

A 2006-ban létrejött új csoport agresszíven terjeszkedik többek között Kelet-Európában is. Magyarországon két leányvállalatot működtet, az egyik a budapesti székhelyű ArcelorMittal Construction Hungary Acélipari Fejlesztési, Gyártó és Kereskedelmi Kft., a másik az ArcelorMittal Szentgotthárd Gyártó Kft.

A társaság indiai vezérigazgatója november elején elmondta, hogy átmenetileg 15 százalékkal tervezik csökkenteni a termelést a világgazdasági növekedés és a kereslet lanyhulása, valamint az árak csökkenése miatt, középtávon azonban optimistán látják az ágazat jövőjét. Az indiai Mittal 2006-ban vette meg a 2001-ben alakult a francia-belga-luxemburgi- spanyol Arcelor csoportot, amely korábban a világon az ágazatban a második helyezett volt. Az európai csoport a nyugat-európai acélipar átszervezését követően a nyolcvanas-kilencvenes években végrehajtott jelentős leépítések árán lett versenyképes.

Válság ABC

Amit a mindennapokban tudni kell a globális válságról.
Alaposan, hitelesen, közérthetően.
36 oldalas exkluzív melléklet csak a Figyelőben!
November 27-től az újságárusoknál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.