Pénzügy

Nem nyitja meg Hollandia a munkaerőpiacát a románok és a bolgárok előtt

A holland álláspont szerint a pénzügyi és gazdasági válság jelentős munkanélküliség-emelkedést okozhat, és így indokolt a munkaerőpiac további védelme a külső érdeklődőktől.

Az Európai Unió tagországainak év vége előtt dönteniük kell arról, hogy jövőre is fenntartják-e a tavaly csatlakozott két tagország állampolgáraira vonatkozó munkaerő-piaci korlátozásokat. Utóbbira akkor van lehetőségük, ha okkal a piac jelentős zavaraitól tartanak.

Nem nyitja meg munkaerőpiacát Hollandia a románok és a bolgárok előtt a pénzügyi válság miatt – jelentette be Piet Hein Donner szociális miniszter. A válság elmúltával viszont azonnal újra megfontolják a korlátozások eltörlését.

válság abc

Amit a mindennapokban tudni kell a globális válságról. Alaposan, hitelesen, közérthetően. 36 oldalas exkluzív melléklet csak a Figyelőben! November 27-től az újságárusoknál.

Az Európai Bizottság egy friss jelentése szerint a 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott EU-tagországokból érkező munkavállalók pozitív hatást fejtettek ki a régi tagállamok gazdaságaira, és nem okoztak súlyos zavarokat a munkaerőpiacokon. A 2004-ben belépett EU-tagországok, köztük Magyarország állampolgárai számára Hollandia már tavaly szabad munkavállalást biztosított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik