Pénzügy

Járulékkedvezménnyel a munkanélküliség ellen

admin
admin

2008. 11. 28. 16:55

A pénzügyi válság okozta várható leépítéseket a munka világán belül kell kezelni - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter Nyíregyházán.

A tárca vezetője szerint a kormányzat ennek megfelelően a foglalkoztatáspolitikai eszközrendszert készíti fel az esetleg létrejövő krízishelyzet rendezésére.

A miniszter elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásai mellett a munkahelyek megőrzésére, az elbocsátások mérséklésére a tárca is elkülönít 80 milliárd forintot, 70 milliárdot átcsoportosítással, 10 milliárdot pedig a munkaerőpiaci alapból.

Régi és új munkahelyeket is támogatnak

Szűcs Erika tájékoztatása szerint a munkahelyek megőrzését és újak teremtését is szeretnék támogatni. Az utóbbi a gazdasági tárca munkahelyteremtő beruházásaival valósul majd meg.
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a vállalkozások által a dolgozói létszám megtartásához felvett hitelekhez ajánl majd kamattámogatást. A miniszter a mértékre azonban nem tért ki.

Emellett munkahely-megtartási céllal a foglalkoztatási költségekhez is szeretnének hozzájárulni. A miniszter megemlítette, hogy a bajba kerülő cégek elbocsátásra váró dolgozóinál “gondolkodnak” az előrehozott nyugdíj finanszírozásáról is.

Kedvezmény a vállalkozásoknak

Járulékfizetési kedvezményre szintén számíthatnak majd a vállalkozások. A hátrányos helyzetű térségekben működők akár három éves mentességet is kaphatnak.

A nehéz helyzetben lévő régiók foglalkoztatási támogatására egyébként térségi válságkezelő alapot is létrehoznak.

Azok a kis- és középvállalkozások pedig, amelyek regisztrált álláskeresőnek, vagy csoportos létszámleépítés során elbocsátott embereknek adnak munkát, egy éves járulékmentességre számíthatnak. A többletfoglalkoztatást szintén támogatják, egy pluszlétszám esetén az 5 és 50 közötti dolgozót alkalmazó cégek, öt régi alkalmazottja kap majd tíz százalékpontos járulék-fizetési kedvezményt.

Szűcs Erika a sajtótájékoztatón azt is megerősítette: jövőre nyugdíj-emelés természetesen lesz, a svájci indexálás szerint. A nyugdíj-korrekciós program is folytatódik, szeptember elseje után. A 13. havi nyugdíjat viszont kénytelenek korlátozni, s a 80 ezer forintos összeget csak a rokkant-ellátásban részesülők és a 62. életévüket betöltöttek kapják meg.

válság abc

Amit a mindennapokban tudni kell a globális válságról.

Alaposan, hitelesen, közérthetően.

36 oldalas exkluzív melléklet csak a Figyelőben!

November 27-től az újságárusoknál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.