Pénzügy

A diákok zsebe is kiürül a válságtól

Várhatóan a diákokat sem kíméli majd a gazdasági válság. Egy államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgató havi költsége átlagosan 60-75 ezer forint közé esik, és otthonról egyre kevesebb támogatást várhat – áll egy felmérésben. A szakemberek szerint érdemes a fiataloknak a helyi, intézmények által adható támogatásokról és juttatásokról tájékozódni.

Utazásra, jegyzetekre, élelmiszerre, lakhatásra költik el a legtöbb pénzt a hallgatók, illetve ami marad a szűkre szabott havi költségvetésből, az szórakozásra megy el. Az egyre nyomasztóbbá váló gazdasági helyzet az államilag finanszírozott képzésen résztvevő diákok pénztárcáját is érinti, és sokszor a diákmunka a tanulás rovására mehet.

Helyi támogatások, ösztöndíjak

A támogatások intézményenként eltérőek is lehetnek. Az adható támogatások mértéke ugyanis nagyban múlik az intézmény szakmai kapcsolatain, az általa meghirdetett programok és pályázatok mennyiségén és sikerességén.

Az állami támogatások mellett ma már a felsőoktatási intézményeknek is vannak próbálkozásaik arra vonatkozólag, hogy programjaikkal anyagilag is segítsék a hallgatókat. A Károly Róbert Főiskola például pályázatokkal és akciókkal próbál lehetőséget biztosítani a hallgatói mellet a leendő diákoknak is, hogy tanulmányaik során extra juttatásokat szerezzenek. A főiskola jelentős összeggel növeli a hallgatók ösztöndíját és tanulást segítő eszközökkel jutalmazza a szorgalmas diákokat. A 450 feletti ponttal jelentkezők tíz hónapon keresztül mindösszesen 100 ezer forint ösztöndíj-kiegészítést kapnak – áll a főiskola sajtóközleményében.

„Az intézményeknek a rendelkezésükre álló lehető legtöbb eszközzel támogatni kell a diákokat, hogy a tudás valóban sikeressé tegye őket. Ezért jó, ha a felsőoktatási intézmények is a teljesítményük növelésére ösztönzik a diákokat és tudatosítják bennük: tanulni igenis megéri” – mondta el Helgertné dr. Szabó Ilona a KRF oktatási rektorhelyettese. Tavaly az egri Eszterházy Károly Főiskola is hasonló kampánnyal csábította a felvételizőket: ott az első helyről bekerülő hallgatóknak laptopot adtak ajándékba.

válság abc

Amit a mindennapokban tudni kell a globális válságról. Alaposan, hitelesen, közérthetően. 36 oldalas exkluzív melléklet csak a Figyelőben! November 27-től az újságárusoknál

Jó befektetés a diákok támogatása

Egy kiemelkedően jól teljesítő hallgató akár már 110-150 ezer forint is összeszedhet havonta a KRF-en, de más egyetemek és főiskolák is díjazzák a tehetségeket. A Tardos Márton Ösztöndíjat a társadalomtudományi és gazdaságtudományi karokon tanulók, a Demján Alapítvány ösztöndíját pedig a műszaki képzésben részt vevők pályázhatják meg. Az előbbi a Budapesti Corvinus Egyetemen, a második pedig a Miskolci Egyetem műszaki karain tanulókat és a Pannon Egyetem hallgatóit érinti.

A GE az ország összes intézményében vadászik a tehetséges közgazdászhallgatókra, a Bosch és az Electrolux tanszéket nyitott Miskolcon, és Kecskeméten a Daimler is párbeszédet kezdett a helyi felsőoktatással. Az egyetemek céges kapcsolatai miatt egyre több pályakezdő első munkahelye egy olyan vállalat, amely szinte „kifizette” a tanulmányait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik