Pénzügy

Recesszióban a legjobb embert kell felvenni

A recessziós környezet miatt élesedik a verseny minden területen, hiszen nem minden cég maradhat életben. A vállalatok közötti különbség alapvetően az emberekből fakad, meg kell találniuk azt a személyt, aki minden tekintetben megfelel az elvárásaiknak.

Megváltoznak a cégek toborzási szokásai is a válság miatt. Mivel jóval kevesebb álláshely várható, így maga a toborzási folyamat is felértékelődik: nem mindegy, hol és hogyan szólítják meg a potenciális dolgozókat. Az álláskeresőnek is megvan a maga szakterülete, amelyen ő a legjobb – csak meg kell lelnie azt a céget, ahol az adott területen, illetve a pozícióban az ő munkájára van szükség.

Felértékelődik a szakemberek szerepe

„Átmeneti időszakot élünk, megváltoznak a cégek igényei: soha nem volt még ennyire fontos, hogy milyen az új munkaerő. A kompromisszumok ideje lejárt. Recesszióban felértékelődik a jó szakemberek szerepe, hiszen akár a cég jövője függhet tőlük. Kevesebb állás van, ám ezekre a legjobb emberek kellenek” – mondta Martis István a Profession.hu állásportál vezetője.

Ahhoz, hogy az igazán jó szakemberekhez jusson el a cég megkeresése, nem mindegy, hol jelenik meg a hirdetés. Mivel a HR erre fordítható kerete is megcsappan, így a potenciális munkaadók kevesebb helyen tudnak majd hirdetni. A nyomtatott sajtóban a hirdetési tarifák sokkal magasabbak, ezért a munkaadók a jövőben várhatóan az állásportálokat veszik majd inkább igénybe. Martis István elmondta, hogy ennek ellenére mégis átlagosan 15 százalékkal csökkent a hirdetések száma a toborzással foglalkozó internetes oldalakon.

Egyre többen keresnek állást

A szakértők szerint a válság hatására a munkanélküliség kiugróan magas lesz, az álláshelyek száma csökken. Ez utóbbinak a nyomai már látszanak: az Állami Foglalkoztatási Szolgálathoz (ÁFSZ) a múlt hónapban négy százalékkal kevesebb álláshelyet jelentettek be a cégek.

A válság kiindulási helyén, az Egyesült Államokban már majdnem eléri a félmillió főt az állásukat elvesztettek száma. Itthon az ÁFSZ októberi adatai alapján ezer fővel nőtt a regisztrált álláskeresők száma, csaknem 425 ezren voltak. Egyharmaduk tartósan munkanélküli, akik több mint egy éve nem tudtak elhelyezkedni. A munkanélküliségi ráta – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – 7,7 százalékra nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik