Pénzügy

Írországban van a legtöbb vendégmunkás

admin
admin

2008. 11. 20. 18:45

Az Európai Unió „régi” tagállamai közül Írországba érkezett a legtöbb vendégmunkás a 2004-es bővítésben érintett új országokból. Az Európai Bizottság a tavalyi adatokat alapul vevő foglalkoztatási jelentése szerint a vendégmunkások aránya itt 5 százalék. Ez az érték jóval magasabb, mint amit az Egyesült Királyságban - ott 1,2 százalék.

Az ország a második legkedveltebb úti cél a lengyel álláskeresők körében, a szerencsét próbálók 17 százaléka választja Írországot. A népszerűségi listát körükben Nagy-Britannia vezeti hatvan százalékkal, harmadik Németország 11 százalékos „részesedéssel” – írja az Irish Times cikke alapján a Humán Rent Press.

Ausztria és Belgium is jelentős arányban részesült a keleti vendégmunkások olcsóbb munkaerejéből, de jócskán le vannak maradva e téren a két szigetország mögött. Az összes régi tagállamot együtt vizsgálva, elenyésző az „újakból” érkező munkavállalók aránya. Ez még Svédországra is igaz, ahol a brit példát követve hamar megnyitották a munkaerőpiacot – ennek ellenére csupán a munkahelyek egy ezrelékét töltik be a keleti uniós tagállamok polgárai.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy az EU-n kívüli bevándorlók és vendégmunkások száma minden tagállamban meghaladta az unión belüli migrációból eredő munkakeresőkét, leszámítva Írországot és Luxemburgot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.