Pénzügy

Bevezetik a szakmunkás ösztöndíjat?

A tájékozatlanság áll a szakmunka alacsony presztízse mögött, hiszen ezt a munkavégzést sokan a 80-as évek gyáraiban folyó munkával kötik össze. A kormány szakmai ösztöndíjjal növelné a hiányszakmák népszerűségét, melynek összege a tanulmányi eredménytől függ majd - mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

A kormány elfogadta a szakképzési hozzájárulásról szóló törvénymódosítási javaslatot, mely megteremti a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjrendszer bevezetésének hátterét. Az anyagi ösztönzés a hiányszakmákat választó tanulók számára nyújt segítséget, hogy azok vonzóbbá tételével elégítsék ki a gazdasági és munkaerő-piaci igényeket, növeljék a foglalkoztatottságot.

„A szülők és a diákok nem érzik a szakoktatásban, a szakmavégzésben kialakult változásokat, célunk azonban, hogy a fiatalok számára reális, választható életpályát jelentsen a szakképzés” – mondta Simon Gábor. A szakmai tanulmányi ösztöndíj-rendszer célja a szakmunka presztízsének növelése, a szakiskolai tanulók ösztönzése, valamint ezek által a minőségi munkaerő megteremtése.

A tanulmányi ösztöndíj a különösen hátrányos helyzetű családok számára is megoldást jelenthet, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy a gyerek ne csak belépjen, hanem bent is maradjon a képzésben – magyarázta az ösztöndíj jelentőségét az államtitkár.

A program 2009. szeptember 1-jétől havonta tízezer forintos támogatást jelent a hiányszakmákban tanuló fiatalok számára, a második félévtől kezdve pedig a tanulmányi eredmények alapján határozzák meg annak mértékét. Az ösztöndíj a tervek szerint mintegy 30 ezer tanulót érint majd, hatására pedig 10-15 százalékkal fog növekedni az adott évben a hiányszakmákban tanulók száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik