Pénzügy

Válság ellen távmunka

Nagyon kevés távmunkát ajánlanak a hirdetési újságok: főként ügynökök vagy hímzésbedolgozók szerepelnek a listán. Nagyritkán egy-két programozói állás is feltűnik, de a legtöbben inkább csak a „piramisukat építik”, esetleg webkamerás erotikus táncosokra vadásznak. A cégeknek azonban megérné a távmunka bevezetése: recesszió idején ugyanis spórolhatnak vele.

A távmunka előnyei között az első helyen a mostani nehéz gazdasági helyzetben a munkaerő megtalálását és megtartását említhatjük. Ha a dolgozók otthonról végzik a feladataikat a saját számítógépükön, akkor a cégnek nem kell fenntartania nagy irodát, gépparkot. Tehát spórolhat, és nem kell kirúgnia az embereket, így költségcsökkentési előnnyel is rendelkezik. A távmunkavégzést az sem akadályozza, ha világháborús bombát találnak, vagy ha sztrájk miatt megbénul a közlekedés.

Szinte minden szakmának van olyan része, ami távolról is elvégezhető. Ha a munkafolyamat alkalmas erre, és egy dolgozó akár csak havonta egyszer-kétszer otthonról végzi el a napi feladatait az internet és a telefon segítségével, akkor már távmunkásnak minősíthető. Jellemzően azon munkák nem tartoznak a távmunkásítható kategóriába, amelyeknél az alkalmazottak helyhez kötött, drága eszközöket használnak, vagy állandó személyes jelenlét, kommunikáció szükséges. A multilevel marketing (MLM) például egyáltalán nem számít távmunkának, hisz azt nem is munkaviszony keretében végzik. Pedig a távmunkának a törvényi szabályozás az egyik alapfeltétele.

A magas szellemi kvalitású, otthonról dolgozni tudó alkalmazottak – mint például a szoftverfejlesztők – mellett a távmunkaházak jelenthetik ennek az atipikus foglalkoztatási módnak az elterjedését. A példaértékű örkényi távmunkaházban telefonos ügyintézők dolgoznak, ilyen típusú „munkahelyek” létesítésére jelenleg 10-15 település szeretne pályázni az EU-s támogatási programokban.

A technika megreformálta az erotikus távmunkát

Még mindig keresnek hitel- és biztosítási ügynököket, pénzügyi tanácsadókat vagy könyvértékesítőket, de aki hirdetésszervező szeretne lenni, az is válogathat az ajánlatok között. Ezeknél a munkáknál alapkövetelmény a jogosítvány, saját autó, számítógépes ismeret és a levakarhatatlanság.

A szórólapozás sem veszítette el a népszerűségét, ám erre – az alacsonyabb kereseti lehetőségek miatt – főként diákokat keresnek. A kérdőívezés, közvélemény-kutatás is lehet távmunka, hiszen hetente-kéthetente egyszer jelenik meg a munkahelyén a dolgozó, egyébként az utcát járja. Ezeknek a lapoknak a számítógépen való rögzítése, mint munkalehetőség viszont már kezd kimenni a divatból, az írásfelismerő szoftverek mellett egyre kevésbé lesz szükség a papírokat begépelő távmunkásra.

Ha a cég vállalja az infrastruktúra kiépítését a dolgozó lakásán, akkor akár a telefonos ügyfélszolgálati munkát is lehet otthonról végezni. Az álláshirdetések között telefonszex-szolgáltatásra is várnak vállalkozó kedvű hölgyeket: a cégvezető külön telefonvonalat telepíttet a munkavállalója lakásába a kellemesebb munkakörülményekért. A technikai feltételeket az erotikus távmunka egy másik formájánál, a webkamera előtti ledér táncnál is biztosítják.

Sokszorosítás és MLM

Még mindig hódítanak az emberi butaságra épülő, könnyű pénzkeresetet ígérő „munkák” az apróhirdetési újságokban. Borítékolási munkaként hirdetik magukat a piramisjátékosok, illetve azzal csábítják a balekokat, hogy az internet minden nagyobb erőfeszítés nélkül is „pénzt fial” nekik. A bérnél gyakran 120-150 ezres havi keresettel kecsegtetnek. Ritkán őszinteséggel is találkozhatunk: az egyik hirdető például nyíltan kijelenti, hogy az ajánlata piramisjáték, és azzal biztatja a leendő „munkatársait”, hogy nyugodtan szálljanak be, mert még az elején tartanak.

Távmunkák az íreknek

Írország jelentősen lemaradt Európa más országaitól a távmunkák számában. Christopher Plockelman, a CentreCom igazgatója szerint a jelenlegi nehéz gazdasági környezet a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy jobban kihasználják az otthoni munkavégzés előnyeit – írja a The Sunday Business Post cikke alapján a Humán Rent Press. Egy internetes felmérés szerint az ír válaszadók csaknem háromnegyede dolgozna szívesen otthonról.

Az olyan ajánlatokkal – közösségi oldalakkal – csínján kell bánni, amelyek az ismerősök adataiért, e-mail címeiért és regisztrációjáért kínálnak pénzt, ugyanis az adatvédelmi törvénybe ütközhet a tevékenységük. Néha egyáltalán nem tűnnek hitelesnek az ajánlatok, a kedvencem például az alábbi szöveggel reklámozta magát: „Kíválló (sic!) távmunka, munkavégzés nélkül”.

Az MLM-hálózatok is virágzanak, úgy hirdetik mgukat a legtöbbször, mintha távmunkát kínálnának: tisztítószerek, kozmetikai cikkek, vitaminok, gyógynövényes termékek, valamint törzsvásárlói rendszerek értékesítésére keresnek embereket. Az egyik ezzel foglalkozó „vállalkozás” például ahhoz a marketingfogáshoz nyúlt, hogy ingyenes távmunkatanfolyamot indított. A heti rendszerességgel érkező e-mail-tananyagban az érdeklődők eleinte néhány korrekt meghatározást kapnak a foglalkoztatási formáról, majd a tartalom egyre inkább átbillen az MLM méltatásába.

Ha nem látom, nem dolgozik?

Manapság az informatika mellett főként a pénzügy vagy a média területén működik jól a távmunkarendszer. A vezetők hozzáállása is változik. A „régi típusú” főnökök még szeretik szemmel tartani nyolctól ötig a beosztottakat. Mára azonban már egyre több olyan ember kerül vezető beosztásba, akik a projektalapú munkaszervezés hívei. Jobban megbíznak a dolgozókban, és csak az eredmény érdekli őket, nem az hogy mikor és hogyan oldják meg a feladatot.

Persze vannak a távmunkának hátrányai is: nehezebb a munka és a magánélet összehangolása. Emellett nem sok ember alkalmas arra pszichikailag, hogy kreatív legyen egy ingerszegény otthoni környezetben, vagy ugyanott végezze a munkáját, ahol a mindennapi életét éli. Egy cégnek azt is meg kell vizsgálnia, hogy valóban költséghatékonyabb és kontrollált lesz-e, ha a dolgozók egy része távmunkában dolgozik, illetve milyen jogviszonyban éri meg foglalkoztatni egy otthoni munkást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik