Pénzügy

Szigorú rosta lesz a mesterfelvételin

Négy egyetem bölcsészkara közös, egységes mesterszakos felvételit tervez. Az új rendszer célja a tudományegyetemeken megszerezhető MA-diplomák értékének megőrzése.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának vezetése a napokban megállapodást kötött a felvételi rendszer módosításáról.

Az egységes felvételi bevezetésére szerintük azért van szükség, mert úgy vélik, a saját feladatuk eldönteni, hogy a 100 pontos rendszerben a szóbeli és az írásbeli vizsgára hány pontot adnak. Az intézmények szerint a kizárólag szóbeli vizsgára épülő felvételi nem biztosítja a tudományegyetemi mesterképzésnek megfelelő színvonalat. Ezért a négy egyetem összes akkreditált bölcsészmesterszakán azonos felvételi rendszerben veszik föl a hallgatókat – írja az EduPress.

Jövő szeptemberben indulnak először nagy létszámban mesterszakok (MA) a bölcsészképzésben. A Magyar Akkreditációs Bizottság legutóbbi ülésével döntött, hogy negyven diszciplináris és csaknem húsz tanári mesterszak akkreditációját teszi lehetővé az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Miskolcon pedig 15 mesterszak indul – ebből hat lesz tanári.

Az MA-képzésekről a hallgatóknak még nagyon kevés információja van, ezért az ELTE november 14-én „Mesterek napja” címmel országos tájékoztatónapot hirdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik