Pénzügy

Csökkentik a minisztériumi jutalmakat

admin
admin

2008. 11. 02. 12:14

A miniszterelnök várhatóan hétfőn aláírja azt a kormányrendeletet, amely 12 milliárdról kétmilliárdra csökkenti a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél a jutalomra felhasználható keretet.

Tavaly a teljesítményértékelési rendszer (TÉR) alapján 6200 minisztériumi dolgozó között 3,5 milliárd forintot oszthattak szét jutalomként. 2007-ben egy vezető átlagosan 2,8 havi illetményt kapott prémiumként, a nem vezetői posztokon dolgozók 2,2 havi pluszpénznek örülhettek.

Idén a TÉR-rel már legalább kétszer annyi embert értékelnek. A minisztériumok és a háttérintézmények dolgozóinak jutalmazására ezért a tavalyinál jóval többet, 12 milliárd forintot különített el a 2008-as évre a költségvetés. A teljesítményértékelési rendszer bizonyos kategóriákban akár hat havi jutalom kiosztását lehetővé teszi. Ez egy főosztályvezető esetében, akinek nagyjából bruttó 550 ezer forint a havi illetménye, több mint bruttó három millió forintot jelent, de még egy főtanácsos esetében is eléri az egymillió forintot.

Ez a hat hónapos jutalmazási lehetőség csökkenne két hónapra az új kormányrendelet értelmében. A TÉR által értékelt dolgozók az átalakítás értelmében átlagban legfeljebb 1,5 havi illetményt kapnának prémiumként.

A TÉR öt kategóriába sorolja a dolgozókat. Egy idén év eleji módosítás lehetővé tette, hogy a “kivételes”, a “magas szintű”, illetve “jó” teljesítményt nyújtók mellett a “megfelelő teljesítményű” munkatársak is kaphassanak minimális jutalmat. A hírügynökség úgy tudja, a tervezett változtatás elveszi ez utóbbi lehetőséget. Az ötödik kategóriába, a “fejlesztésre szorulók” közé került dolgozók eddig sem kapattak jutalmat.
Tavaly egyébként a dolgozók nagyjából nyolcvan százaléka az első három kategóriába került az értékelés alapján.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.