Pénzügy

Nem emelik az egészségügyi dolgozók bérét

Béremelésre és 13. havi fizetésre nem számíthatnak jövőre az egészségügyi dolgozók. A megkezdett beruházásokat folytatják, és nem csökken a gyógyszer-, gyógyászatisegédeszköz-kassza sem – írja a Világgazdaság.

Az egészségügyi bizottság szerdai ülésén a jövő évi költségvetési tervet az MSZP és a szabad demokrata képviselők támogatták, az ellenzék elvetette. Kökény Mihály, a bizottság szocialista elnöke elmondta: az ágazat költségvetése sem szakadhat el a makrogazdasági folyamatoktól, tudomásul kell venni, hogy a nemzetközi hitelkeretek biztosításának feltétele a szerényebb költekezés.

Gyógyszerre lesz pénz

A költségvetési szigorítások nem érintik a gyógyítás dologi kiadásait, nem csökken a gyógyszer, a gyógyászati segédeszköz, a gyógyfürdő ellátás kasszája, de az ágazatban sem lesz béremelés, és nem számíthatnak a közalkalmazottak a 13. havi fizetés átmeneti kifizetésére.

Az elnök szerint nincs szó arról, hogy a folyamatban lévő fejlesztések sérülnének. Az Országos Mentőszolgálatnál tovább folytatódnak az uniós forrásokból megkezdett beruházások, még a védőruha biztosítása is megkezdődik. A népegészségügyi programok is folytatódnak, amelyekhez jelentős forrás jut az uniós társadalmi megújulás operatív programból. Az ÁNTSZ-nél pedig azért szerényebb az előirányzat, mert például az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos feladatok elkerültek onnan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik