Pénzügy

A hiányszakmák képzését fokozottan támogatják

admin
admin

2008. 10. 28. 15:42

Az összes magyarországi régióban hiányszakmának számít a hegesztőszakma, és szinte mindenhol kevés az ács, az állványozó és a gépi forgácsoló is. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium kedden döntött a szakképzés szakirányairól és a felvehető diákok számáról.

A 2009/2010-es tanévben négy szakképesítési kategóriát határoztak meg a regionális fejlesztési és képzési bizottságok, ennek értelmében kiemelten támogatott szakképesítések lesznek a jogszabályban régiós szinten rögzített hiányszakmák. Ezekben a 2012-es várható kereslet legalább két és félszerese lesz a 2007-es beiskolázási létszámnak – írja az MTI.

30-40 ezerre tehető azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyek megfelelően motivált és szakképzett munkaerő hiányában tartósan betöltetlenek. „A szakképzés megújításának kulcsa az, hogy a munkaerőpiac és az oktatás között koordinált együttműködés alakuljon ki” – tette hozzá Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter.

A tárca vezetője és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke négy oktatási intézménynek adta át a Nívódíjas Szakképzés 2008 díjat. A kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium mellett két győri iskola – a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, illetve a Gábor László Építőipari Szakképző Iskola és Kollégium vehette át az elismerést. Mellettük a miskolci Eötvös József Építőipari, Művészeti Szakképző Iskola és Kollégiumot is díjazták.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.