Pénzügy

Keveselljük a fizetésünket

A magyarok háromnegyede elégedetlen az aktuális fizetésével. A legjobban fizető állások között mégis akadnak olyan hiányszakmák is, mint például az informatikus – áll egy friss kutatásában, amelyben csaknem 1200 internetező véleményét kérték ki.

A válaszadók többnyire elégedettek a választott szakmájukkal: az IT Factory és a KutatóCentrum gyorskutatása szerint az internetezők csupán harmadát nem elégíti ki jelenlegi hivatása. Rendkívül magas, 75 százalék viszont azoknak a száma, akik keveslik a fizetésüket.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 2007-es statisztikái alapján átlagosan havi bruttó 300 ezer forint feletti fizetést biztosító szakmát is rangsorolták a Monddmeg.hu-n elvégzett felmérésben. A jövedelem alapján az informatikus került a második helyre, megelőzve ezzel a légiirányítót, a könyvvizsgálót és a reklámszakembert.

„Annak ellenére, hogy köztudott, az informatikusok jól keresnek, mégis informatikushiány van. Míg a kutatásban megjelenített egyéb topszakmák java részében jelentős a túlképzés, illetve összességében is kevés az elhelyezkedési lehetőség, az informatikushiány reális lehetőséget biztosíthatna mintegy tízezer ember számára, hogy biztos egzisztenciát teremtsenek” – mondta Fóti Marcell, az informatikusképzéssel foglalkozó NetAcademia Oktatóközpont ügyvezető igazgatója, az IT Factory elindítója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik