Pénzügy

Bérbefagyasztásra kéri a NIF az állami cégeket

Reményik Kálmán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) elnök-vezérigazgatója levélben javasolta több állami cég vezetőjének, hogy ne emeljenek bért jövőre a vállalataiknál.

Erről a NIF kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t, amely szerint a levél címzettjei az MFB Zrt., a MÁV Zrt., az ÁAK Zrt., a Magyar Közút Kht., az MVM Zrt., a Magyar Posta Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. voltak. Reményik Kálmán levelében azt írja, hogy a NIF-nél 0 százalékos bérfejlesztés lesz 2009-ben, és ezt javasolja a címzetteknek is.

A NIF elnök-vezérigazgatója hangsúlyozza: “Magyarország a kialakult pénzügyi és gazdasági válság hatására igen nehéz helyzetbe került, ami a költségvetés finanszírozhatóságának ágán is jelentősen negatívan befolyásolja az ország és a benne élők jövőjét.”

Véleménye szerint a megoldás keresése “mindannyiunk közös feladata és felelőssége”. “Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy az állami tulajdonú társaságok vezetőire ez az átlagosnál is nagyobb súllyal nehezedik; e helyzetben nemcsak okosan, hanem példaadóan is kell cselekednünk! Ne felejtsük el: büszkék lehetünk rá, hogy a magyar társadalom számára állítunk elő értéket, de ezt az ő, a közös forrásainkból, adóforintjainkból tesszük! Ennek okán nyilvánvalóan elvárhatják tőlünk, hogy a magunk módján a lehető legtakarékosabban bánjunk ezzel a pénzzel, s az ilyen nehéz és összefogást igénylő időkben különösen jó gazdák legyünk” – áll a levélben.

Mindezek alapján hív minden állami tulajdonú gazdálkodót, Reményik Kálmán, hogy a 2009. évi üzleti tervét 0% bérfejlesztéssel tervezze. “Bízom abban, hogy javaslatunk meghallgatásra talál, s így igazolhatjuk a társadalom felé, hogy nemcsak kérni és elfogadni, de lemondani is tudunk, ha úgy szükséges” – zárul Reményik Kálmán levele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik