Pénzügy

Nem az érettségitől lesz magasabb a fizetés

Egy vizsgálat eredményei szerint a szakmunkások jövedelemátlaga az érettségizetteknél 152 ezer forint, az érettségivel nem rendelkezőké 146 ezer forint. Tehát a középiskola alig-alig befolyásolja a bér mértékét, amely egyébként is jelentősen elmarad a jelenlegi magyarországi havi bruttó 191 ezer forintos átlagkeresetettől.

A szakmunkások átlagfizetése 20-24 százalékkal marad el a jelenlegi átlagjövedelemtől. A felmérést készítő Merces kutatói azt tapasztalták, hogy kevés olyan foglalkozás van, amelyben jelentősen jobb jövedelmi lehetőségekre számíthat az, aki érettségivel is rendelkezik. A legnagyobb különbség a henteseknél volt: az érettségizettek 199 ezer forintos átlaga több mint 55 százalékkal magasabb nem érettségizett társaikénál, amely 128 ezer forint – írja a 117 867 résztvevőt és 65 szakmát felölelő tanulmány alapján az MTI.

A megvizsgált szakmák mintegy harmadában magasabb az érettségi nélküliek átlagjövedelme, mint az érettségizetteké. A gépipari szerelő, összeszerelő szakmunkások 164 ezer forintot keresnek, érettségizett társaiké viszont csupán 135 ezer forint. Az csak szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzett autóvillamossági szerelők havi átlagbére 158 ezer forint, 19 százalékkal magasabb, mint érettségizett szaktársaiké (nekik 132 ezer forint).

Az érettségi megléte nem eredményez különbséget több, népszerű szakközépiskolai szakmában: például a kőművesek, ácsok, asztalosok, szobafestők, szakácsok, fodrászok, villanyszerelők esetében. A felmérés alapján a legjobban fizetett szakterület a mozdonyvezetőké, a legrosszabbul fizetett foglalkozás pedig a varrónőké.

A felmérés szerint a munkatapasztalatot, a szakmában eltöltött évek számát általában nem ismerik el a fizetésekkel: a kezdők (egy évnél kevesebb tapasztalattal rendelkezők) átlagbére 122 ezer forint, míg a szakmában több mint 10 évet eltöltött emberek átlagbére 145 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik