Pénzügy

Egyetemre járhatnak a lengyel ovisok

admin

2008. 10. 13. 12:41

Egy lengyel műszaki egyetem óvodásoknak rendez előadássorozatot. Az órákon az egyetemi tanárok az autómotorról, a tévéképernyőről vagy a porszívóról fognak mesélni az apróságoknak. A cél az, hogy felkeltsék az érdeklődésüket a természettudományok iránt.

A Varsótól északnyugatra fekvő Bydgoszcz Természettudományi és Műszaki Egyeteme azért szánta rá magát a nem szokványos megoldásra, mert gond van a mérnökutánpótlással. A megye Lengyelországban az utolsók között van a természettudományos végzettségűek számában – adta hírül az FH információi alapján a Lánchíd Rádió.

A „Mérnökóvoda” című program a következő szemeszterben indul. Az óvodások szombatonként és vasárnaponként jöhetnek szüleikkel együtt az egyetemre. Az előadásokon megtudhatják, hogyan működik a mobiltelefon, a tévéképernyő, az autómotor vagy a porszívó. Kísérleteket láthatnak folyékony nitrogénnel, bemutatnak nekik olyan speciális ötvözetből készült kávéskanalat, amely a teában elolvad, bűvös tintát, amely csak akkor válik láthatóvá, ha a papírt felmelegítik.

Az egyik ötletgazda szerint sok gyereknek van veleszületett hajlama a természettudományokhoz, de ezt később az iskola elnyomja. A lengyel professzorok az ilyen kisgyerekeket akarják még időben felfedezni.

A gépészkar egyik tanára már tartott előadásokat óvodásoknak, amikor a felesége óvónőként dolgozott. Tapasztalatból tudja, hogy a kisgyerekeket nagyon érdeklik azok a mechanizmusok, amelyek a szokásos játékszerek belsejében rejlenek. Szerinte az óvodásoknak már lehet beszélni a technika, a villamosság, a hidraulika és a mechanika egyes kérdéseiről – írja a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. június 5.
Bajkai István fideszes képviselő az egyes törvényeknek a jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos módosításáról szóló törvényjavaslat, azaz a "Stop Soros" vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 5-én. A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott törvénycsomaggal a kormány meg akarja akadályozni, hogy Magyarországból is bevándorlóország legyen.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.