Pénzügy

Meginognak az állások a válságtól

Magyarországon sem érezhetik biztonságban magukat egyetlen ágazat dolgozói sem, bár az egyes szakmáknál nem egyforma a kirúgás kockázata. Az exportban érdekelt cégek mellett a bankok és az építőipar alkalmazottainak állása inoghat meg a leghamarabb. Ezek pedig a többi szektort is maguk után húzzák majd. A gazdaságkutató szerint a legrosszabb esetben már jövőre kirúgásokhoz vezethet a világválság.

Nem lehet megjósolni, hogy mennyire fogja érinteni a magyar gazdaságot a recesszió, nem tudhatjuk, mennyire lesz eredményes az állami beavatkozás, pánikra azonban nincs ok – mondta a FigyelőNetnek Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője. Magyarországon már tavaly és idén is kedvezőtlenül érintették a munkaerőpiacot a költségvetési megszorító intézkedések. Azóta nem nőtt az állások száma, tehát ha Amerikából nem indult volna el a hitelválság, akkor sem reménykedhettünk volna a munkahelyek számának emelkedésében – tette hozzá a foglalkozáspolitikára szakosodott kutató.

Akad, aki már a bőrén érzi

Hazánkban az exportban érdekelt cégek főleg az ipari szektorban működnek. Ha a külföldi kereslet csökken, akkor a belföldi piac nem tudja majd felvásárolni a termékeket. Erre az európai autógyárak időszakos leállása jó példa, amelyet egy hazai cég munkavállalói máris a bőrükön tapasztalhattak: átmenetileg szüneteltetik a motorgyártást a General Motors Powertrain – Magyarország Kft. szentgotthárdi gyárában a távirati iroda információi szerint.

A General Motors több európai gyárát leállítja, így a GM Powertrain is kénytelen visszafogni termelését, hiszen ha kevesebb autót gyártanak, a Szentgotthárdon készülő motorokra is csökken a kereslet – mondta a gyár szóvivője. A dolgozókat átmenetileg szabadságra küldik, illetve a gyáron belül más munkát adnak számukra, létszámcsökkentésről egyelőre nem született döntés.

Általában késve reagál a munkaerőpiac

Adler Judit szerint a munkaerőpiac általában késve reagál a gazdasági változásokra. Nehéz jóslatokba bocsátkozni ezen a téren, de szerinte 2009-ig nem valószínű tömeges elbocsátás. Sok cég a hullámzó kereslet miatt kölcsönzött munkásokat használ, valószínűleg első lépésben velük nem hosszabbítják meg a szerződést. A kölcsönző cégeknek pedig nem lesz érdekük, hogy tartsák a dolgozókat, így ők lesznek az első vesztesei a recessziónak.

Az építőiparra jellemző, hogy főként hitelekből indít el egy-egy nagyobb projektet. A bankokkal való szoros kapcsolat azonban csak az egyik oka annak, hogy az iparág dolgozói nagyobb veszélyben vannak, mint a többi munkavállaló. Dr. Adler Judit szerint az is gátolhatja majd a beruházásokat, hogy a recesszió miatt a lakosság jövedelme csökken, és emiatt az ingatlanpiac „beáll”.

Ha a vészforgatókönyv valóra válik, akkor a kevesebb – vagyis kisebb reálértékű – fizetéssel rendelkező emberek egyre kevésbé költenek olyan szolgáltatásokra, mint a kultúra, sport vagy turizmus. Emiatt ez a szektor is erősen megsínyli majd a válságot.

Először a multi veszít

A multik és a kis cégek dolgozói egyaránt félhetnek: idő kérdése, hogy a főként exportra termelő multik után a helyi beszállítókat, majd magyar tulajdonú, kizárólag a hazai piacon érdekelt kkv-kat is elérje.

Újabb üzleti nagybefektetések sem igazán várhatók, a már eldöntött külföldi beruházási terveket – mint például a Daimler-gyárat – is felülvizsgálhatják még az érdekeltek a piaci kereslet alakulásának fényében. A kutató szerint a magyar gazdaság jövőre várható fejlődési pályája nagy mértékben függ az itt (is) tevékenykedő multik magatartásától, illetve az uniós támogatások felhasználásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik