Pénzügy

Külföldi munka első kézből

Ismét nemzetközi állásbörzére invitálják a külföldi munkára vágyókat. Összesen 17 ország 43 kiállítója kínál konkrét állásokat: diplomásokat, szakmunkásokat és szakképzetleneket is várnak, ám a nyelvtudás mindenhol követelmény.

A magyarországi Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) immár harmadik alkalommal szervez nemzetközi állásbörzét október 11-én. A budapesti rendezvényre az Európai Gazdasági Térség országaiból nemcsak konkrét állásajánlatokat kínáló munkaadók, hanem szakértők is érkeznek. Az álláskeresők a standok kínálatának megtekintése mellett az EURES-tanácsadók előadásait is meghallgathatják a külföldi munka- és életkörülményekről, a hiányszakmákról, de jogi segítséget is kaphatnak.

A rendezvény ingyenes, és a munkáltatók jelenléte miatt a külföldi munkát keresők – kis szerencsével – akár még a munkaszerződést is aláírhatják. „Ez azért nagy szó, mert „helybe hozzák” a külföldiek az állásokat. Például Németország és Ausztria még nem nyitotta meg a munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott tagállamok polgárai előtt. A könnyített engedély megszerzéséhez az aláírt munkaszerződést fel kell mutatni. Kész szerződéssel pedig a munkás gyorsabban elkezdhet dolgozni” – mondta Kovács Géza, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) nemzetközi és migrációs főosztályának vezetője.

A rendezvényen 25 százalékkal több kiállító és tanácsadó vesz majd részt, mint a tavaszi börzén. Munkaadók és EURES tanácsadók érkeznek többek között Ausztriából, Bulgáriából, Dániából, Egyesült Királyságból, Észtországból, Finnországból, Hollandiából, Írországból, Litvániából, Máltáról, Németországból, Norvégiából, Romániából, Spanyolországból, Svédországból, Szlovákiából és Szlovéniából.

Az érdeklődők tizede 45 feletti

A tavaszi állásbörze eredményeiről egy sajtótájékoztatón számolt be Kovács Géza és Kalmár András EURES-menedzser. A háromezer látogató közül több mint négyszázan kitöltötték a kérdőívet. Kiderült, hogy a nőket jobban érdekelte a rendezvény, a válaszadók 57 százaléka a gyengébb nemből került ki, a látogatók több mint fele (58 százaléka) rendelkezett egyetemi vagy főiskolai végzettséggel, és főként a 26-35 éves korosztályt mozgatta meg a börze.

Az FSZH eddigi tapasztalatait megerősítő adat, hogy legalább minden tízedik látogató 45 évesnél idősebb volt, tehát sokan a gyerekek „kirepülése” után határozzák el magukat a külföldi munkavállalásra.

Hollandia is népszerű

A megkérdezettek jellemzően öt vagy tizenöt évnél is több tapasztalattal rendelkeztek a szakmájukban. A résztvevők leginkább angolul beszélnek, amit a német, majd e kettőtől jelentősen lemaradva a francia, az olasz és a spanyol nyelv követ.

A résztvevők mintegy 40 százaléka már dolgozott külföldön, jellemzően Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztriában vagy az USA-ban. A legtöbben 2-3 évre tervezik külföldi munkavállalásuk időtartamát, bár sokan voltak bizonytalanok e tekintetben. A korábban is népszerű országok (Nagy-Britannia, Németország és Ausztria) mellé felzárkózott Hollandia is.

Szakképzetteket keresnek, nyelvtudással

A külföldi munkáltatók a szakmunkásoktól a diplomásokig terjedően minden rétegnek kínálnak lehetőségeket: többek között mérnököknek, tanároknak, gépjárművezetőknek, építő- és vendéglátóipari dolgozóknak. Keresnek például termék- és adatmenedzsert, illetve húsfeldolgozói és fémipari szakmunkásokat is.

A legtöbb munka megszerzéséhez idegen nyelvtudás szükséges, azonban vannak olyan állásajánlatok is, ahol ez nem követelmény, de a szakemberek szerint semmiképp nem szabad nulla nyelvtudással elindulni. A szervezők javasolják, hogy az eseményre mindenki hozza magával idegen nyelvű önéletrajzát.

Az előre leadott álláslehetőségek részletei már megtalálhatóak a rendezvény honlapján.

Helyszín: a Magyar Telekom Székház aulája (Budapest I., Krisztina krt. 55.)
Időpont: 2008. október 11. (szombat) 10–18 óra között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik