Pénzügy

A tisztességes munka világnapja

admin

2008. 10. 06. 16:25

Október 7-én, kedden hat magyar érdekvédő szervezet kezdett demonstrációba a munkaügyi tárca épülete előtt. A tisztességes munka világnapján a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség felhívására a világ 155 országában az érdekképviseletek egyszerre emelték fel a hangjukat azért, hogy biztosítsák minden dolgozó számára az emberhez méltó, korrekt munkát.

A szakszervezetek a tisztességes munka világnap apropóján amellett demonstráltak október 7-én, kedden, hogy az országok vezetői biztosítsák a munkavállalóknak az őket megillető jogokat, illetve a szociális védelmet.

A munkavállalóknak mindenütt a világon hiányosságokkal, kirekesztéssel kell szembenézniük: a munkanélküliség, szegénység, az alacsony minőségű, veszélyes és nem termelékeny munka, és az alacsony munkabérek mellett a diszkrimináció és a munkavállalói jogok gyengülése, hiánya is globális probléma – ezekre a gondokra hívja föl a figyelmet a tisztességes munka világnapja.

Összefognak a magyar szakszervezetek

A hat magyar országos szakszervezeti konföderáció – az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma – is együttesen lép fel. Október 7-én, a tisztességes munka világnapján közösen álltak ki a céljaikért.

A gazdasági versenyképesség oltárán nem szabad feláldozni a társadalmi igazságosságot – áll a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) lapunknak eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint hazánkban sem valósultak még maradéktalanul a szakszervezeti jogok és a munkavállalók jogai, nő a munkanélküliség, terjed a feketemunka, csökkentek a reálkeresetek, és sok munkáltató megszegi a munkajogi szabályokat. Ezért a szakszervezetek fellépnek a munkavállalókat sújtó intézkedések ellen és sürgős párbeszédre hívják fel a politikai és gazdasági élet irányítóit.

Tíz pont a tisztességes munkáért

1. A döntéshozók a szociális partnerekkel közösen dolgozzák ki a tisztességes munka országos programját.

2. Ne hozzanak olyan jogszabályokat, amelyek tovább rontják a munkavállalók munkahelyi pozícióit, amelyek a gazdaság érdekeit szolgáló rugalmasság miatt csökkentik a már kivívott jogaikat, tehát rájuk terhelik a piaci kockázatokat anélkül, hogy egyidejűleg megteremtenék a munkavállalók, illetve a foglalkoztatás biztonságának lehetőségét a munkaerőpiacon.

3. Váljon átláthatóvá a közpénzek felhasználása, s a közbeszerzési eljárások során kapjanak beleszólási jogot a munkavállalók is. E körben ne csak a legolcsóbb ajánlat lehessen nyertes, hanem az, amellyel a munkavállalók jövőjét, tisztességes munka- és életkörülményeit garantálni tudják.

4. A további privatizáció csökkenjen a minimumra, különösen a közszolgáltatások esetében, s abba is kapjanak meghatározó beleszólást a munkavállalók képviselői. A privatizáció miatti nagyobb munkavállalói kockázatért pedig járjon kompenzáció a munkavállalóknak.

5. A foglalkoztatás növelése érdekében támogassa a kormány a kis- és közepes vállalkozásokat, illetve a szakképzést.

6. Tisztességes, a munkavállaló és családja megélhetését lehetővé tevő béreket követelünk, s az adóterhek csökkentését.

7. A munkavállalók részesedjenek a munkáltatók, különösen a multinacionális cégek profitjából is, s a multinacionális cégek ne juthassanak tisztességtelen előnyökhöz a hazai vállalkozásokkal szemben.

8. A nyugdíjrendszer és az egészségbiztosítás garantálja minden munkavállaló és polgár számára a tisztességes, méltó öregkort, s az emberhez méltó egészségügyi ellátást.

9. Olyan szociális párbeszédet akarunk, amelyben nemcsak a már kész központi koncepciókról mondhatunk véleményt, hanem amelyben a koncepció kialakításának első pillanatától, már a tervezés stádiumától érdemben részt vehetünk.

10. Olyan politikát akarunk, amely támogatja a szakszervezetek társadalmi elismerését, s minden esetben számon kéri és hatékonyan szankcionálja a munkavállalók szervezkedési szabadságának és a munkavállalók jogainak megsértését.

A tisztességes munka 2000 óta a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet politikai menetrendjének a központja, amelyet az ENSZ szervezetei is elismertek és támogatnak. Az Európai Unió 2006-ban Közleményt fogadott el a tisztességes munkára vonatkozó menetrend végrehajtásáról. A bizottság ebben olyan iránymutatásokat javasol, amelyekkel az uniós politika jobban hozzá tudna járulni a tisztességes munka megvalósításához.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.