Pénzügy

Félnek a tanárok és az orvosok

Leginkább a közalkalmazottak – a tanárok és az egészségügyi dolgozók – félnek a munkanélküliségtől. Az emberek főleg a fizetésképtelenségtől, a hitelfelvétel kényszerétől és a megaláztatástól tartanak. Meg persze attól, hogy nem sikerül új állást találniuk – áll egy friss elemzésben.

A Központi Statiszikai Hivatal (KSH) szerint egy év alatt 55 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak és 19 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma. Az Ecostat kutatása szerint a lakosság még mindig az állása elvesztésétől tart leginkább. 2009-re a válaszadók 52 százaléka növekvő mértékű munkanélküliségre számít, míg a munkanélküliek számának csökkenését csak a megkérdezettek 16 százaléka várja.

„Egybecsengenek a KSH legfrissebb negyedéves jelentésében szereplő munkanélküliségről szóló adatok, az Ecostat lakossági konjunktúraindexében szereplő munkanélküliségre vonatkozó mérések és a Biztosítás.hu internetes portál tapasztalatai a magyarországi munkanélküliség alakulása, illetve megítélése kapcsán” – mondta Rácz István, a Biztosítás.hu Kft. ügyvezetője, aki a jövedelemkiesés-biztosítás első öthavi értékesítési adatait foglalta össze.

Az eddig megkötött közel ötezer biztosítási szerződés összesítéséből az derült ki, hogy az állami vállalatok és intézmények alkalmazottai tartanak a leginkább a munkanélküliségtől. Korábban ezek „nyugdíjas állásnak” számítottak, az elmúlt évek változásai miatt azonban ma itt a legnagyobb a bizonytalanság.

Az közalkalmazottak félnek a legjobban

A lista élén a közigazgatási szervek, hivatalok, közlekedési, illetve a privatizált állami vállalatok, az egészségügy, valamint a pénzügyi szektor dolgozói állnak. Emellett a nagyobb áruházláncok és az iparvállalatok alkalmazottai is előkelő helyen szerepelnek.

Az adminisztrációs területeken dolgozó közalkalmazottak és köztisztviselők vezetik a listát, őket a tanárok követik, majd a versenyszférában dolgozó adminisztrációs dolgozók, értékesítők és az egészségügyi alkalmazottak. Őket a munkájukhoz számítógépet használó munkavállalók – operátorok, könyvelők és informatikusok – követik.

Bebiztosították magukat

Az első öt hónapban megkötött szerződések legnagyobb részénél a legmagasabb szolgáltatásokat nyújtó csomagot választották a biztosítottak. Bár a kutatások azt mutatják, hogy a munkanélküliségtől, a hosszú betegségtől és balesettől egyaránt félnek a biztosítottak, az egyes társadalmi csoportoknak mégis más a motivációjuk.

A negyven év alatti egyedülállók leginkább a munkanélküliségtől félnek, a családosok viszont rokkantság és baleseti halál esetére is bebiztosították magukat. Ebből a korcsoportból azok, akik a gyermeküket egyedül nevelik, a gyerek esetleges betegségét is szem előtt tartják. A negyven fölöttiek az újbóli munkahelykeresés nehézségeitől és a hosszan tartó betegségtől tartanak.

Munkanélküli nem kötheti meg

Rácz István felhívta a figyelmet, hogy csak azok köthetik meg a jövedelemkiesés-biztosítást, akik dolgoznak. „Sokan még mindig akkor szeretnének szerződést kötni, amikor már elveszítették állásukat. Ilyen esetben azonban – a kár bekövetkezése után – a szerződés megkötésére már nincs lehetőség” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik