Pénzügy

Munkához szoktatnák a fiatalokat

admin
admin

2008. 09. 25. 11:58

A foglalkoztatási hivatal új eszközökhöz folyamodott a pályaorientációban: élő, interaktív roadshow-val szólítja meg a fiatalokat, hogy emberközelibbé tegye számukra a hiányszakmákat: például a kiállításon a pék előttük süti a kenyeret. A pályaválasztási tanácsadók szerint viszont senkire nem szabad ráerőltetni egy szakmát sem. Hiszen ha valaki nem szereti a munkáját, akkor rosszul végzi majd.

Idén ősszel csaknem száz helyszínre látogat el a Pályaválasztási kiállítás, ahol a bemutatott szakmák legalább feléből hiány tapasztalható a munkaerőpiacon. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium közös projektje során a diákok első kézből – a szakmunkástanulóktól – kérdezősködhetnek, kipróbálhatják magukat, de személyes tanácsadáson is részt vehetnek, kiadványokat kapnak, illetve konkrét információkat szerezhetnek a foglalkozások keresettségéről, a fizetésekről és a munkaidőről.

A középfokú oktatási intézményekbe a jelentkezési határidő december 10., a felvételi eljárás 2009. január 23-án kezdődik. A jelentkezéseket az általános iskolákban az osztályfőnökök koordinálják.

Egy idén elkészült OECD-jelentés a középfokú és a felsőoktatás közötti kapcsolat felülvizsgálatát sürgeti. A céljuk az, hogy az egyetem vagy a főiskola a szakképzésre épüljön, ne két különálló részét alkossák az oktatásnak. Összekapcsolnák az oktatás- és gazdaságpolitikát is – azaz egyre inkább oda kell figyelnie az oktatásnak a cégek munkaerőigényeire. Ezért is építik ki egyre több országban a tanácsadó-hálózatokat, adatbázisokat és nyomonkövetési rendszereket, amelyek nemcsak a munkáltatóknak segítenek, hanem a diákok pályaorientációjában is.

Egy rossz választás mindent tönkretesz

A munkaügyi központok a roadshow-kon a diákok mellett a szülőket és a tanárokat is megszólítják. Az iskolákban ma is létezik tanácsadás: az osztályfőnök, a pályaválasztási felelős és a tantestület feladata. Uniós támogatásokból fejleszti az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) ezt a rendszert, ennek első lépése a pedagógusok pályaorientációs felkészítése és diáktanácsadóvá való továbbképzése. Mindkettőre az ÁFSZ honlapján lehet pályázni. Pirisi Károly, az FSZH vezetője az EduPressnek korábban azt nyilatkozta, hogy sok iskolában már most tanácsadók látogatják az osztályfőnöki órát vagy a szülői értekezletet. Ám ha helyben is van egy ilyen szakember – aki ráadásul személyesen ismeri a gyerekeket – akkor sokkal könnyebb az orientáció.

A pályaválasztás pszichológiai megközelítésben önmegvalósítást jelent. A diákok döntésébe azonban nem szabad sem a tanárnak, sem a szülőnek beleszólni. Ha olyan szakmát tanul egy gyerek, amelyet nem önmaga választott, hanem a szülő a be nem teljesült vágyait erőlteti rá, akkor sérülhet. Elhelyezkedhet persze akkor is, ha nem az álmai iskoláját végezte el, ám utálni fogja a munkáját. Persze utólag is megtanulhat egy újabb szakmát, azonban az elsőbe beleölt idő, pénz és energia már nem térül meg. Ez nemcsak a diákra lehet káros, de a munkaerőpiac és a gazdaság sem profitál belőle.

Iskolán kívül is segítenek

A Foglalkozási Információs Tanácsadóknál és a Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézeteknél szakemberek beszélgetnek a szülőkkel és a gyerekekkel, és közösen találják ki, hogy milyen szakma is „feküdne” leginkább a diáknak. Egy számítógépes teszttel mérik fel, hogy milyen területen tehetséges. A tanácsadók néha konkrét szakmát is tudnak ajánlani, más esetekben viszont csak az irányt adják meg. Az ePálya honlapon az önismeret mellett a szakmák sajátosságait is megismerheti a választás előtt álló gyerek: csaknem 250 weboldalt, 1500 középfokú oktatási intézményt, több mint 300 pályainformációs mappát és 50 pályaismertető filmet gyűjtöttek össze számukra.

160 millió jut rá

A Pályaválasztási kiállításokon a munkaügyi szakemberek, kamarák, érdekképviseleti szervek, önkormányzatok, munkaadók és családsegítő szolgálatok mellett az oktatási és képző szervezetek is jelen lesznek. Tavaly 1349 iskola mutatkozott be, és az elmúlt évben 140 ezren (köztük 70 ezer diák) látogatták meg a kiállításokat. A rendezvénysorozatra 160 millió forintot szán idén a Munkaerő-piaci Alap, az összeget pedig a regionális munkaügyi központok egészítik ki.

A pálya-, a szakmaválasztás és a munkavállalás előtt álló fiatalok – de az érdeklődő felnőttek is – átfogó ismereteket szerezhetnek a hiányszakmákról, a szakközép-, szakiskolákról és a felsőoktatási lehetőségekről, de a hazai és az európai munkavállalási lehetőségekről is.

A rendezvényeken részt vevő intézmények és szolgáltatások adatait összegyűjtve az ePálya honlapján teszik közzé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.