Pénzügy

Álláskeresés az átbulizott nyár után

Főként azok látogatják az őszi állásbörzéket, akik még végigbulizták a diplomaszerzést követő utolsó „szabad” nyarukat, mondták el az FN-nek. Ám azok is feltűnnek, akik elmentek ugyan dolgozni, de néhány hónap alatt rájöttek: mégsem nekik való az első munkahelyük. A külföldi cégek inkább ősszel toboroznak, hiszen a legtöbben nem tudnak addig várni, amíg a jelölt lediplomázik. Olyan embert keresnek, aki azonnal munkába áll.

A végzős fiatalok és az alsóbb évesek még nem látnak túl a diplomaszerzésen. A szakember szerint ezért érdemes két állásmustrát szervezni egy évben: míg a tavaszi szemeszter alatt rendezett állásbörzéken inkább a gyakornoki, részmunkaidős állásokat kínálják a cégek, az őszi időszakban a már végzetteket célozzák meg – mondta a FigyelőNetnek Hajdú Csongor, aki az évek során rengeteg állásbörzét szervezett.

Arculatváltás a börzéken

A ’90-es évek elején még csak három olyan rendezvény volt az országban, amely megfelelt a mai állásbörzéknek: a Műegyetem, a Corvinus (az akkori Közgáz) és a Miskolci Egyetem szervezésében. A többi intézmény is előállt különböző programokkal, ám ezek akkor még az úgynevezett „karrier napok” kategóriába tartoztak. Főként tanácsadással, tréningekkel várták a hallgatókat, majd egyre több helyen tűntek fel a cégek is.

A BME börzéjén 1995-ben 51 vállalat vadászott a frissdiplomásokra, ma viszont 300 körüli a kiállítók száma. Hajdú Csongor szerint ennek a látványos növekedésnek az az oka, hogy tíz-tizenöt évvel ezelőtt még jóval kevesebb multi működött az országban, a mai állásbörzéken pedig leginkább ezek toboroznak. Az egyetlen, egyetemi campustól független országos börzén (a HVG Állásbörzén) a cégek 50-60 százaléka állandó, a többiek csak az év egyes időszakaiban jelentkeznek. Ezeken az állás- és képzési ajánlatok mellett szakmai programok, tréningek és előadások is várják az álláskeresőket.

A tavaszi Műegyetemi Állásbörze (fotó: MTI)

A tavaszi Műegyetemi Állásbörze (fotó: MTI)

Oktatják az álláskeresést

„A fiatalok még mindig nem elég tudatosak, nem veszik észre a lehetőségeket. A kiállítóink találkoztak olyan jelöltekkel, akiknek a motivációs levelük szinte teljesen egyforma volt, azaz ugyanabból a sablonból írták. Sokan még soha nem vettek részt próbainterjún, de például a nyelvtudásban pozitívak a változások: egyre többen és egyre jobban beszélnek más nyelveket” – mondta Hajdú Csongor lapunknak.

Szinte az összes gazdasági karon oktatnak karriermenedzsmentet, néhol külön kurzust is indítanak, ahol azok is felturbózhatják az állásvadászvénájukat, akik nem ezeken a szakokon tanulnak. A veszprémi Pannon Egyetem például ebben a szemeszterben indított először ilyen jellegű képzést, a Debreceni Egyetem szociológusai pedig a Karrier Irodával karöltve egy munkavállalást előkészítő, gyakorlatorientált műhelyt indítottak.

Az állásbörzék előtt felkészítő napokat is szerveznek, itt ki lehet próbálni a stresszinterjút, az önéletrajzírást, a jelentkező részt vehet különböző önismereti tréningen, grafológussal elemeztetheti az írását, de akár egy munkajogásznak vagy egy pszichológusnak is felteheti a kérdéseit. A budapesti nagyobb egyetemeken még öltözködési tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket.

A nemzetközi helyzet

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat és az EURES immár a harmadik Nemzetközi Állásbörzét szervezi, ahol a diplomások mellett szakmunkásokat is toboroznak az EU-tagállamokból érkező cégek. A kiállítást a szeptember 22. – október 11. közötti Európai Mobilitási Napok keretében rendezik. Nemcsak Budapesten, hanem vidéken is várják az érdeklődőket: szeptemberben Komáromban, Szombathelyen, Székesfehérváron, Pécsen és Kaposváron, októberben pedig Szolnokon, Szerencsen, Békéscsabán, valamint Szegeden. A részletes program itt található.

Őszi karrier napok és állásbörzék

– október 6-22.: Műegyetemi Állásbörze felkészítő napok. Helyszín: Budapest, BME.
– október 11. 10-18 órakor: 3. Nemzetközi Állásbörze. Helyszín: Magyar Telekom székház (Bp. I. Krisztina körút 55.).
– október 14-16.: Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Őszi Állásbörze Felkészítő Programok Helyszín: Szeged, József Attila Tanulmányi és Információs Központ.
– október 15. 9-18 órakor: SZTE Őszi Állásbörze 2008. Helyszín: Szeged, József Attila Tanulmányi és Információs Központ.
– október 16-17. 11-19 órakor: HVG Állásbörze. Helyszín: Budapest, SYMA Csarnok.
– október 29-30. 10-17 órakor: Műegyetemi Integrált Felsőoktatási Állásbörze. Helyszín: Budapest, BME Központi épület.
– november 5.: Debreceni Egyetem Állásbörze. Helyszín: Debreceni Egyetem.
– november 12-13.: Corvinus Karrier Expo. Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik