Pénzügy

Virtuális állásinterjú mérnököknek

Egy mérnök állásinterjúján szakmai és személyiségi kérdések is felmerülnek. Mit tesz, ha nem képes megoldani a feladatot, mennyire proaktív, vagy miért ő a legjobb választás? A válaszok virtuális értékeléséből kiderül: mire is kíváncsi egy HR-es. A hét legneccesebb kérdést gyűjtötte össze az FN felkérésére a LeanCenter Magyarország.

Kérjük, válassza ki azt a válaszlehetőséget, amely legközelebb állna válaszához egy valódi állásinterjún. Majd kattintson a kiválasztott válaszhoz tartozó értékelésre, s azonnali visszajelzést kap arról, mennyire döntött helyesen.

1. Egy példát említek: az elmúlt három hétben Ön keményen dolgozott egy technológia stabilizálásán. Utasításai ellenére a termelésben dolgozó egyik folyamattechnikus önkényesen felülbírálta a döntését, és megváltoztatta a beállításokat. Mi lenne az első lépése ebben a helyzetben?

a. Bízom a technikus kolléga sokéves tapasztalatában, és hagyom, hogy saját belátása szerint változtasson a paramétereken.

b. Azonnal megkeresem a technikus felettesét, akinek elmondom az esetet. Megkérem, hogy mielőbb intézkedjen a helyreállítás és a további hasonló esetek megakadályozása érdekében.

c. A technikus kollégával közösen megfigyeljük a módosított folyamatot, megpróbálom megérteni a változtatás okát.

2. Egy hét kemény munka után úgy érzi, megérdemelne egy pár nap extra szabadságot. Főnöke ezzel szemben arra kéri, hogy a hévégén is menjen be munkahelyére, és készítsen neki el egy fontos kimutatást, amire a következő hétfőn szüksége lesz majd. Mit mondana ebben a helyzetben a főnökének?

a. Természetesen nem mondanék ellent, elvégezném a rám bízott feladatot.

b. Nem mondanék ellent az utasításnak, de a feladat elvégzését kimerültségemre való tekintettel inkább egyik kollégámra bíznám, akit megkérnék, hogy mentsen ki ezen a hétvégén.

c. Jelezném a főnökömnek, hogy a túlterheltség és a fáradtság miatt nem tudom garantálni a feladat hibátlan elvégzését.

3. Az Ön által felügyelt projekt a végéhez közeledik, azonban egyéb teendői miatt nem tudta minden elemében követni az ütemtervet, elmaradásai vannak. Vezetői kíváncsian várják a projekt eredményét. Mit tesz?

a. Megteszem, amit tudok, és igyekszem bepótolni a lemaradást a határidőig.

b. Megteszem, amit tudok és jelzem az érintetteknek, hogy késni fog a projekt.

c. Jelzem felettesemnek, hogy a határidő betartása érdekében milyen további erőforrásokra van szükség.

4. Önnel egy szervezeti szinten és azonos beosztásban dolgozó kollegája jóval magasabb fizetésemelést kap, mint Ön. Meglátása szerint Ön többet és jobban is teljesített nála. Mit tesz ez esetben?

a. Felhívom felettesem figyelmét az osztályon belüli bérfeszültségre. Jelzem neki, hogy ez a helyzet akár több kollega felmondásához is vezethet.

b. Teljesítményarányos fizetésemelésemhez fizetésemelés- arányos teljesítményt nyújtok.

c. Teljesítményemmel kapcsolatos visszajelzést kérek felettesemtől. Vele közösem újraértékelem elért eredményeimet.

5. Szakmai felettese épp szabadságát tölti, nem elérhető. A vevő Önt hívja fel telefonon, és azonnali intézkedéseket vár egy technikai problémára. Tudja, hogy felettese nélkül nem dönthet ilyen horderejű kérdésben, és tisztában van azzal is, hogy főnöke helyettese szakmailag nem kompetens ez ügyben. Mit tenne ilyenkor?

a. A helyetteshez fordulok. Felvázolom neki az adott problémát, biztosítom számára a szükséges technikai információkat, a döntést azonban rá bízom.

b. Mivel tudom, hogy a helyettes szakmailag nem kompetens a témában, ezért önállóan és proaktívan döntök a vevő elvárásainak mielőbbi teljesítése érdekében.

c. A főnököm feletteséhez fordulok, mivel szakmailag ő a legkompetensebb személy, aki a vevő elvárásainak megfelelő döntést rövid időn belül képes meghozni.

6. Felettese olyan utasítást ad Önnek, ami véleménye szerint nem vinné sikerre a projektet. Mit tesz?

a. Mielőbb jelzem neki, hogy az elgondolása véleményem szerint nem lesz célravezető, és javaslatot teszek arra, hogy az általam kidolgozott módszer alapján menjünk tovább.

b. Jelzem felé véleményemet. Javaslom, hogy hívjunk össze egy projektmeetinget és amennyiben szükségesnek látjuk, a csapattagokkal közösen határozzunk meg egy új irányt!

c. Követem felettesem utasítását, és bízom abban, hogy nem véletlenül döntött így.

7. Miért gondolja, hogy Ön az ideális jelölt a megpályázott pozícióra?

a. Nem állítom ezt magamról, bízom abban, hogy az interjú alapján ezt Önök így fogják gondolni.

b. Véleményem szerint az Önök által vázolt elvárásoknak teljes mértékben megfelelek. Rendelkezem mindazon tapasztalatokkal és készségekkel, melyek a munkakör betöltéséhez szükségesek, és úgy gondolom, hogy az anyagi elvárásaim is reálisak.

c. A felvázolt munkakör ismeretében úgy vélem leginkább a külföldi projekttapasztalataimat és a hazai ügyfélköri kapcsolataimat tudnám hasznosítani. Rendelkezem az elvárt lean és six sigma képesítésekkel és tárgyalási szintű angol nyelvtudással. Ha kívánják, innen folytathatjuk akár angolul is!

Virtuális állásinterjúnk itt véget ér. Bízunk abban, hogy hasznos tanulságokkal szolgált, reméljük, egyik-másik választ vagy fordulatot a valódi állásinterjúkon is hasznosíthatja majd. A jövő héten újabb virtuális állásinterjún vehet részt, ha meglátogatja a FigyelőNet hasábjait.

A virtuális állásinterjút a LeanCenter Magyarország készítette a FigyelőNet számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik