Pénzügy

A kőművesek fehérítenék a gazdaságot

A gazdaság kifehérítéshez vezető első lépcsőnek nevezte Tolnay Tibor az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a kormány szerdán megjelent rendeletét, amely az ágazati minimális bérhez szabja a rezsióradíjakat.

A nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások felgyorsítását szolgáló rendelet azt írja elő, hogy irreálisan alacsonynak kell tekinteni azokat a költségvetéseket, amelyekben nem az építőipari ágazati kollektív szerződésbe foglalt minimális szakmunkás alapbér alapján kalkulálták az óradíjat.

Ez jelenleg havi 85 ezer forint, amit növelni kell a közterhekkel, valamint az egyéb személyi jellegű költségekkel. Az irreálisan alacsony áron tett ajánlatokat – a közbeszerzési törvény alapján – el kell utasítani.

Tolnay Tibor elmondta, hogy az ÉVOSZ számításai szerint a minimális építőipari rezsióradíj 1.900 forint. A szakmai szervezet azért lobbizott az államigazgatásnál, mivel a “bejelentett” dolgozókkal tevékenykedő építőipari cégek versenyhátrányban vannak a feketén dolgoztató társaságokkal szemben. Az érdekérvényesítés eredménye lett a mostani rendelet.

A rendelet hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez, de csak az első lépés lehet, hiszen a magánszférában és a többi ágazatban is hasonlóan csak a reális és legális munkabérrel kellene kalkulálni a díjakat – tette hozzá az elnök. Példaként említette, hogy az őrző-védő ágazatban ma is bevett az 500-600 forintos óradíj, amely egyértelműen nem tartalmazza a közterheket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik