Pénzügy

Így dolgozhat Ausztriában

Így dolgozhat Ausztriában 1

Ausztria magyar pincért, szakácsot, recepcióst, síoktatót és szobalányt, valamint bolti eladót, gyermekfelügyelőt és masszőrt is keres. A toborzásban az Állami Foglalkoztatási Szolgálat vállalt partnerséget, és az EURES honlapján is 42 990 állást kínálnak.

Az osztrák gazdasági kamara adatai szerint Ausztriában az átlagkereset háromszorosa a hazainak. Az EURES honlapján találató adatok szerint egy bárpincér havi bruttó 1460–1500 eurót kereshet (körülbelül 340–350 ezer forintot), egy szállodai szakács pedig 1350 eurót, azaz 315 ezer forintot. Bútorlakkozóként vagy épülettisztítóként 10 eurós órabérre számíthatunk.

A diplomás állásokba főként mérnököket keresnek: ilyen végzettséggel 15–30 eurós órabérrel veszik fel a dolgozókat, akik így havi 560 ezer és 1 millió 200 ezer forint közötti bruttó fizetésre számíthatnak.

Egyik országban élnek, a másikban dolgoznak

A két ország egyezményt írt alá a határ menti ingázókról, osztrák oldalon a helyi Foglalkoztatási Szolgálat (Arbeitmarktservice), Magyarországon pedig a megyei munkaügyi központok koordinálják a munkavállalást. Ennek értelmében csak az dolgozhat a szomszédos országban, akinek állandó lakhelye valamelyik határ melletti településen van, még nem töltötte be a negyvenet és büntetlen előéletű.

Magyar síoktatót is várnak (fotó: sxc.hu)

Magyar síoktatót is várnak (fotó: sxc.hu)

—-Kisokos az ausztriai munkához és élethez—-

Ausztriában…

… engedélyhez kötött a munkavállalás?

Ausztriában engedélyt kell szerezni a magyaroknak ahhoz, hogy legálisan dolgozhassanak. Többféle egyezmény van a két ország között, amelynek segítségével könnyebbé válik a munka. Az egyik ilyen a gyakornoki egyezmény, ennek keretében maximum egyéves szakmai és nyelvi továbbképzési célú gyakornoki munkát vállalhatunk. Ám ez csak a 18 és 35 év közöttiekre vonatkozik, és a német nyelvismeret mellett a szakképesítés, gyakorlat is kötelező.

A munkavállalási engedélyt a munkáltatónak kell igényelnie. A dolgozó egyéves munkaviszony után szabadon mozoghat az osztrák munkaerőpiacon – ám csakis az osztrák Foglalkoztatási Szolgálat engedélyével. Az igényléséhez szükséges formanyomtatvány innen tölthető le.

Egyre több hiányszakmánál is könnyebbé vált az elhelyezkedés. Az osztrák gazdasági kamara felmérése szerint az üzemek nyolcvan százaléka nem talál megfelelő munkaerőt, ezért egyre bővítik a listát, jelenleg 65 szakmában könnyebb az elhelyezkedés. Főként szakmunkás pozíciók szerepelnek a listán: lakatost, villanyszerelőt, bádogost, mozdonyvezetőt, szakácsot és síoktatót is keresnek. Emellett néhány diplomát igénylő szakma képviselői – például a gépészmérnökök vagy a gazdasági végzettségűek – is találhatnak állást.

A turizmusban lehet a legjobban elhelyezkedni (fotó: sxc.hu)

A turizmusban lehet a legjobban elhelyezkedni
(fotó: sxc.hu)

A hiányszakmában a hatóságok nem vizsgálják, hogy a munkakörre lenne-e alkalmas osztrák jelentkező. Korábban ugyanis csak akkor jöhetett magyar munkavállaló, ha „helyben” nem tudta senki betölteni a pozíciót. A szakmák listája az ÁFSZ honlapján vagy az osztrák munkaügyi minisztérium (Bundesministe- riums für Wirtschaft und Arbeit) kiadványában olvasható

További információ az osztrák Foglalkoztatási Szolgálat honlapján kereshető.

… mennyi lehet a fizetés?

Január 1-jétől 1000 euró a minimálbér, ám ez egyelőre csak az ipari szektorra vonatkozik. Ausztriában szakmák, illetve ágazatok bérezésére vonatkozóan létezik a szakszervezetek által alkotott, évenként megújított kollektív szerződés, a minimálbért viszont nem szabályozták. Ez a tervek szerint 2009. január 1-jén változik, ekkor határoznak meg minimálbért az összes szektorra.

… mennyit kell dolgozni egy héten?

Ausztriában a teljes munkaidős alkalmazottak 40–48 órát dolgoznak hetente. A szerződések áltatában határozott időre szólnak, hiszen a foglalkoztatási szolgálat egy évre ad engedélyt a munkavállalásra. A szerződés azonban még fél évvel meghosszabbítható.

… van-e betegbiztosítás?

A társadalombiztosítási járulékot – amely körülbelül 18 százalék – a fizetésből a munkáltató vonja le. Egy külföldi munkavállalóra ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak ezen a téren, mint az osztrákokra. A „tébé” összege tartalmazza a nyugdíj-, beteg- és munkanélküli biztosítást, az úgynevezett lakásvásárlási, valamint a munkaügyi kamarai hozzájárulást. Emellett a baleset- és csődbiztosítás is szerepel benne.

… hogyan kell adózni?

Ausztriában többkulcsos az adórendszer. 10 és 25 ezer euró között 23 százalékot kell az államnak befizetni. Innen 51 ezer euróig 33,5 százalék az adó, efölött pedig a jövedelem arányában 0,5 százalékkal növekszik. Az adózási rendszerről további információ az osztrák Pénzügyminisztérium honlapján található.

… milyenek az életkörülmények és a szálláslehetőségek?

A nagyvárosokban bérlakásokban, vidéken viszont inkább családi házakban találhat szobát a munkavállaló. A lakbér egy hónapra munkásszállón 250 euró, bérelt lakásban 350–500 euró – ez azonban nem tartalmazza a rezsit. Az áram 0,20 euró/kWh, a gáz köbméteréért 0,67 eurót, míg a vízért 1,30 eurót kell fizetni.

Egy kiló kenyér 1,50-2 euróba kerül, egy liter tej ára viszont nem éri el az egy eurót. Egy liter ásványvíz 40 euro centet kóstál, a negyedkilós őrölt kávé pedig 2,30 euró. Ha valaki étteremben menüt rendel, azért átlagosan 5,50-7 eurót fizet.

… milyen tömegközlekedési lehetőségek vannak?

85 busz-, 32 villamos- és 5 metróvonal „hálózza be” Bécset. Más osztrák nagyvárosokban is jó a tömegközlekedés: Innsbruckban, Klagenfurtban és Salzburgban is több busz- és villamosjárat közlekedik. A helyi buszjegy az országban átlagosan egy-másfél euróba kerül.

Villamos Bécsben (fotó: sxc.hu)

Villamos Bécsben (fotó: sxc.hu)

… mennyibe kerül az oda-vissza utazás? (repülő, busz, vonat)

Budapestről, a Népligettől naponta négy-öt buszjárat indul Bécsbe. Az út körülbelül 3 és fél órát tart, a jegy 28 euróba kerül. Vonattal kissé rövidebb az út, és olcsóbb is: oda-vissza 26 eurót kell fizetni érte. Grazba a menettérti jegy 38 euró, az út pedig vonattal csaknem hatórás. Az osztrák vasút honlapján érdeklődhetünk a különböző kedvezményekről, akciókról. Repülővel is megközelíthető az osztrák főváros, a retúrjegy 32 400 forintba kerül, a menetidő pedig 40-50 perc.

… kell-e nyelvismeret a munkavállaláshoz?

A legtöbb munkához németül kell tudni, ám Burgenlandban néha találhatunk olyan állást, amihez elég a magyar nyelvtudás is. A diplomásoknak a német mellett gyakran egy másik nyelv – például az angol vagy a francia – is követelmény.

… ha a munkavállaló bajba jut, milyen hivatalt kereshet fel?

Magyarország Bécsi Nagykövetsége
Címe: Bankgasse 4–6, 1010 Wien.
Telefon: +43 1 537 80 300, e-mail: kom@huembvie.at.

Magyar konzuli hivatal Bécsben
Címe: Schenkenstrasse 4. 1010 Wien.
Telefon: +43 1 537 80 300, ügyelet (mobiltelefon): +43 664 315 01 56, e-mail: Konsulat.VIE@kum.hu. Ügyfélfogadás ideje: munkanapokon 8.30-11 óra között.

(Az adatok forrása a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal nemzetközi és migrációs főosztálya, a magyarországi EURES-hálózat és az EUvonal.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik