Pénzügy

Egyre többen dolgoznak

Az első negyedévhez képest 50 ezerrel többen dolgoznak, miközben a munkanélküliek száma is folyamatosan csökken az év eleje óta – áll a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtóközleményében.

Az év eddig eltelt időszakában a május-júliusi hónapokban volt a legmagasabb a foglalkoztatottak száma és a legalacsonyabb a munkanélkülieké (315,7 ezer). Az adatok szerint emelkedett a magasan képzett munkavállalók foglalkoztatása is. 21 500-zal több egyetemi diplomával rendelkező, illetve 6 900-zal több főiskolát végzett ember dolgozik.

A foglalkoztatottak jelenlegi létszáma 3 millió 894 ezer fő, 54,1 ezerrel alacsonyabb az egy évvel korábbi szintnél. Az előző hónapban még 74 ezer fős volt az egy év alatt megfigyelt csökkenés.

A nyugdíjszámítási szabályok változása miatt az előző év második felében sokan előrehozták a távozásukat a munkaerőpiacról, ez komoly szerepet játszott a foglalkoztatási adatok visszaesésében, emiatt vannak jóval többen az inaktívak (az előző évhez képest 25 ezer fővel nőtt a számuk). Eszerint a foglalkoztatásból kikerülők jelentős része nem munkanélkülivé vált, hanem kilépett a munkaerőpiacról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik