Pénzügy

Teljesítményt fokoz a munkahelyi szurkolás?

Az időeltolódás miatt az olimpiai eseményeket élőben csak munkaidőben követhetjük. A főnök hozzáállásától függ, mennyire toleráns a sportrajongó dolgozóival: engedélyezi vagy tiltja a munkahelyen a versenyek figyelését. A közös szurkolás, öröm vagy bánat közösség- és csapatépítő hatása a HR-esek szerint nagyon erős.

A Magyar Televízió adatai szerint a magyarok fele követi az olimpiai közvetítéseket. Az első hétvégén átlagosan kétszer annyian kapcsoltak a köztévére, mint az országos kereskedelmi csatornákra. A hétköznapokon viszont az internetes közvetítés tarolt: már pénteken, a megnyitó napján is százezernél több egyedi látogatót regisztráltak, és egymillió letöltést regisztráltak, hétfőn pedig másfél millióan kattintottak – áll a közleményükben.

Kivetítő a csapatépítésért

Nem mindenki igényli

Az ausztrál tulajdonú WildHorse Energy Kft. Pécs és Bátaszék környékén kutat uránérclelőhelyek után. „A terepmunkáról a pécsi irodába megérkező munkatársak vagy túl fáradtak ahhoz, hogy televíziót nézzenek, vagy a külső munkák feldolgozása köti le figyelmük nagy részét” – mondta Barabás András ügyvezető igazgató.

„Nálunk még nem merült fel az igény, hogy a kollégáim munkaidőben nézzék az olimpiát. Ha lenne ilyen, azt megengedném, hogy a magyar versenyzők döntő futamait, mérkőzéseit megnézzék. Mielőtt a FigyelőNet olvasótáborába tartozó munkatársak megfogalmaznák e kérvényüket, felhívnám a figyelmet: nem az egyórás meccseket, azoknak csak a végét!” – tette hozzá nevetve az ügyvezető.

„A munkakapcsolataink miatt sok olimpikont személyesen is ismerünk, így talán még lelkesebben szurkolunk nekik. Az eredményeket a neten folyamatosan követjük, és egy televíziót is beállítottunk az irodában, hogy a legfontosabb eseményeket együtt izgulhassuk végig. Úgy gondolom, hogy a háttérben zajló sportesemények a munkát nem zavarják, csapatépítő jellege is van a néhány perces közös szurkolásnak” – mondta a FigyelőNetnek Polgár-Bede Márta, a Well PR Ügynökség ügyvezető igazgatója.

A British American Tobacco Hungary a központi iroda kávézójába helyezett monitorokat, a magyar versenyzők számait itt együtt nézhetik a dolgozók. „A vezetők kötetlen munkaidőben dolgoznak, ezért nem okoz gondot az olimpia követése, megvan a lehetőségük, hogy ehhez igazítsák a napi feladataikat, időbeosztásukat. Az a tudat, hogy a mieinknek, a magyaroknak együtt szorítunk, erősíti a munkahelyi csapattudatot is” – vallja Tulik Ágnes, a vállalat kommunikációs vezetője.

„A szomszéd tárgyalóból hoztuk át a tévét, és onnan követjük az eseményeket. A tévét mindig az első beérkező kapcsolja be, és egészen a közvetítés végéig megy. Ebben a szobában hat kolléga dolgozik, a közvetítés hangja nem zavarja őket a munkájukban. Noha a tévé egész délelőtt alacsony hangerővel megy, egy-egy magyar versenyzőnél hangosabban szurkolunk, ekkor még azok is be-bejönnek a többi szobából, akiket nem érdekel az olimpia” – mondta Karkiss Gergely, az SAP Hungary Kft. marketingvezetője.

A közös öröm erősíti a munkatársak összetartását is (kép: sxc.hu)

A közös öröm közelebb hozza a munkatársakat (kép: sxc.hu)

A Magyar Telekom a magyar olimpiai csapat gyémánt fokozatú főtámogatója, emellett egy új alkalmazást is bevezettek, amelynek segítségével az olimpiai közvetítések és összefoglalók másnap éjfélig újranézhetők. Sólyom Balázs PR-menedzser hozzátette: a vállalat sport iránt érdeklődő munkatársai a Kaposvár utcai székház aulájában nagyméretű képernyőkön, kényelmes kanapékon ülve nézhetik az olimpiát – persze csak a munkájuk, megbeszéléseik között lévő szünetekben. Az említett új szolgáltatással viszont láthatják azokat a versenyeket, amelyről lemaradtak, és a legszebb pillanatokat akár többször is vissza tudják nézni.

Nyereményjáték és intranet a kollektívának

„Mivel a GE az olimpia egyik főszponzora és beszállítója (például energetikai, egészségügyi és víztisztító-berendezésekkel), így fontosnak tartjuk, hogy dolgozóink értesüljenek a cég olimpiával kapcsolatos tevékenységéről, illetve a sporteseményekről. A magyarországi alkalmazottak – és globálisan is az összes dolgozónk – egy belső intranetes rendszerben tájékozódhatnak az ötkarikás játékokról” – mondta lapunknak Szabó Eszter, a cég regionális corporate kommunikációs és public affairs igazgatója.

A Magyar Telekom is intraneten tájékoztatja a dolgozókat az eredményekről. A GE munkavállalói első kézből kapják az információkat, hiszen egyik kollégájuk „újságíróként” van jelen az eseményen, és augusztus 8-ától minden nap élő közvetítéssel jelentkezik a blogján. Emellett a „Küld egy üzenetet Pekingbe” című kezdeményezést is elindították. A cég valamennyi alkalmazottja eljuttathatja saját véleményét, meglátásait, biztatását a kínai fővárosba, ahol ezek elektronikusan megjelennek és olvashatók a látogatók számára.

Karkiss Gergely csak mosolygott azon, hogy náluk tiltják-e az olimpia nézését a munkahelyen. „Az SAP-nél a közös szurkolás, esélylatolgatás teljesen normális, a futball-EB alatt például tippjátékot is szerveztünk – tette hozzá a szabadidejében szintén olimpiai versenyszámot űző, középtávfutó marketingfőnök. A GE dolgozói most is mindennap részt vehetnek egy kvízjátékban, a nyertes olimpiai kitűzőt kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik