Pénzügy

Elfogytak a sofőrök

admin
admin

2008. 08. 12. 10:28

Támogatják a munkaügyi központok a tehergépkocsira, illetve autóbuszra érvényes (C és D kategóriás) jogosítvány megszerzésében az álláskeresőket. Erre az idén 150 millió forintot lehet fordítani a Munkaerő-piaci Alapból – írja a Világgazdaság.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium módosította a foglalkoztatást elősegítő támogatások minisztériumi rendeletét, így a sofőrök képzése is bekerült a támogatottak közé. A munkaügyi központ és a munkáltató közösen választja ki az álláskeresők közül a képzésben részt vevő személyeket, és a munkaadónak vállalnia kell, hogy a kiválasztottal munkaviszonyt létesít. A munkaadók tőkehiánya állami támogatás nélkül nem tenné lehetővé, hogy pénzügyileg is aktívan részt vállaljanak a képzésekben.

A szakmásított jogosítvány megszerzése 1989-ig 2000 forintba került, jelenleg a képzés díja 800 ezer és 1 millió forint között mozog. A fuvarozási vállalkozások versenyképességének egyik lényeges akadálya a gépjárművezetői szakma felhígulása, a jól képzettek elvándorlása, az utánpótlás biztosításának hiánya és a felkészületlen munkavállalók megjelenése – nyilatkozta a gazdasági napilapnak Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestületének főtitkára.

Vagyont keresnek külföldön

A Merces.hu bérinformációs portál adatai szerint egy gépkocsivezető Magyarországon 160 100 forint bruttót keres, egy kamionsofőr fizetése pedig 210 700 forint. Külföldön sokkal többet kapnak: Hollandiában havi 2050 eurót, azaz több mint 480 ezer forintot, Németországban pedig 1600-2000 euró közötti a bruttójuk (forrás: EURES).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.