Pénzügy

Kötelező alkalmazni a munkanélkülieket

admin
admin

2008. 07. 07. 13:50

A jövőben az Új Magyarország Fejlesztési Terv beruházásainál a vállalkozóknak kötelező lesz a munkaügyi központokban nyilvántartott munkanélküliek bizonyos százalékát alkalmaznia. A cél a foglalkoztatás bővítése, különösen a hátrányos helyzetű csoportok körében.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) megállapodása alapján a legalább 150 millió forint támogatási összeggel megvalósuló beruházásoknál a támogatás feltétele lesz ezentúl, hogy a munkások egy részét – minimum 10 százalékát – az ÁFSZ-nél vagy a velük együttműködő civilszervezetnél nyilvántartott álláskeresők közül alkalmazzák a vállalatok. Emellett a 150 ezernél kevesebb összegű beruházásoknál is törekszik a szolgálat az együttműködésre.

Hosszú távú foglalkoztatás a cél

Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rengeteg alvállalkozó bevonása miatt nem lesz egyszerű a támogatási rendszert koordinálni. Ahhoz, hogy ne legyenek visszaélések, és a vállalkozók az összes kedvezményt megkapják, szigorúan ellenőriznek majd mindent, illetve a legapróbb dolgokat is rögzítik a szerződésekben. A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a tervek szerint a nagyberuházások helyszíne egybe fog esni azokkal a területekkel, ahol a legnagyobb a munkanélküliség.

Elsősorban a hosszabb ideje munkanélkülieket próbálják elhelyezni ily módon. A főigazgató szerint ez elég nehéz feladat lesz, ugyanis ezek az emberek többnyire alulképzettek. Emiatt az ÁFSZ képzéseket indít számukra, de anyagilag is segíti őket: például képzési és utazási támogatást kaphatnak. A szolgáltatások mellett csoportos foglalkozásokkal, mentorok bevonásával, munkaerő-közvetítéssel segítik a nyilvántartott álláskeresőket. A jelentős építési igényű beruházások munkaerőigényeinek kielégítésére pedig toborzásokat szerveznek majd a munkaügyi szakemberek. A végső cél a magyar munkanélküli réteg hosszú távú foglalkoztatása.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.