Pénzügy

Ingyen perelhetjük majd a munkaadónkat

admin
admin

2008. 07. 04. 18:03

A munkaügyi perek illetékmentességének kérdésében a munkavállalói, a veszélyes munkát végzők munkaidejének ügyében a munkaadói oldalra állt a kormányzat. Utóbbi kérdésben a szakszervezetek az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A munkaadók szerint ugyan jó az a jelenlegi rendszer, hogy a munkavállalóknak illetéket kell fizetniük, ha be akarják perelni egykori munkaadójukat, a kormányzat mégis munkacsoportot állít föl, amely augusztusra kidolgoz egy javaslatot az illetékmentesség részleges visszaállításáról – derült ki az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) mai ülésén.

Fizessenek a menedzserek

Az illetékmentességet a kormányzat azért nem állítaná vissza, mert ezzel a magas jövedelmű menedzserek is élveznék a kedvezményt. A kormányzat szerint a illetékmentesség akkor járna, ha a munkavállaló felperes nettó jövedelme kisebb lenne a két évvel ezelőtti bruttó átlagbérnél – ez idén nagyjából bruttó 300 ezer forint lenne. A szakszervezetek a jövedelmi határt a járulékplafonnál húznák meg, ami körülbelül duplája a kormányzat által javasoltnak.

Meg tudott egyezni a kormányzat és a munkavállalói oldal abban, hogy a változtatás hasson az összes, jogerősen nem lezárult munkaügyi perre. A munkaadói oldal azonban teljes egészében elutasította a javaslatot.

Többet dolgozhatnak ugyanannyiért

A kormányzat és a munkaadói oldal egyaránt elutasította a szakszervezetek azon javaslatát, hogy ideiglenesen szabályozzák rendelettel a veszélyes munkát végzők munkaidejét. A munkaidő-kedvezmény alapjául szolgáló kormányrendeletet a Magyar Vegyipari Szövetség és a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége az Alkotmánybíróságon (AB) sikerrel megtámadta.

Az AB jogtechnikai okok miatt bírálta el pozitívan a beadványt: szerintük ugyanis nem miniszteri rendelettel kell szabályozni a kérdést. Több gyógyszercégnél ezért már 40 órára módosították a heti munkaidőt, fizetésemelés nélkül, s leépítések is várhatók az szakszervezetek információi szerint. A munkavállalók érdekvédői ezért azt tervezik, hogy maguk is beadványban fordulnak az AB-hoz – tudta meg az FN.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.