Pénzügy

Több veszélyes munka, ugyanannyiért

admin
admin

2008. 07. 03. 08:48

Keddtől megszűnt az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozók munkaidő-kedvezménye, így több tízezren dolgoznak ezentúl heti 36 óra helyett negyvenet, ugyanakkora fizetésért. A munkaadók leépítéseket is terveznek.

Egy 1990-ben hozott jogszabály alapján a törvényes heti 40 órás munkahét helyett csak 36-ot dolgoztak eddig a veszélyes munkahelyeken, ám ez a kedvezmény keddtől megszűnt – értesült a Népszabadság.

A kedvezmény alapjául szolgáló kormányrendeletet ugyanis a Magyar Vegyipari Szövetség és a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége az Alkotmánybíróságon (AB) megtámadta. Sikerrel, mivel az AB szerint nem egy miniszteri rendelettel kell szabályozni a kérdést, ezért azt július 1-jétől hatályon kívül helyezte.

Több gyógyszercégtől jelezték a dolgozók, hogy szerződésükben 40 órára módosították a heti munkaidőt, fizetésemelésről azonban szó sem esett. A vegyészszakszervezet amiatt is aggódik, hogy egzisztenciák kerülnek veszélybe, információik szerint ugyanis az érintett munkaadók átlagosan 10 százalékos létszámleépítést terveznek – olvasható a lapban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.