Pénzügy

A kezdő informatikusok fizetése a legmagasabb

Pénzügyi diplomával már egyre nehezebb állást találni, és a legmagasabb kezdő fizetést – a többi friss diplomásénál átlagosan 56 ezerrel többet – az informatikusok kapják. A pályakezdőket inkább a nagyobb, külföldi tulajdonban lévő, főváros környéki, külkereskedelmi vállalatok alkalmazzák – derült ki egy friss felmérésből.

3010 cég megkérdezésével készített felmérést a diplomás pályakezdők elhelyezkedési esélyeiről, a várható rövid távú keresletéről és bérezéséről az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet. A felmért cégeknél dolgozó összes felsőfokú végzettségű alkalmazott közül minden tizenhatodik volt pályakezdő.

Szektorokat tekintve elmondható, hogy a pénzügyi, építőipari, gazdasági szolgáltató és turisztikai ágazatokban van a legtöbb friss diplomás. A közepes méretű (20-99 fős) vállalatok között nagyobb arányban találunk friss diplomásokat (52 százalékuk), mint a 100-249 főt foglalkoztató vállalatok között (42 százalék).

A kezdő informatikusok fizetése a legmagasabb 1

Az idén várhatóan a mintában szereplő vállalatok 17 százalékánál növekszik a diplomások, és 16 százalékánál a diplomás pályakezdők létszáma. A pénzügyi szektorban a vállalatok több mint egyharmada jelezte, hogy tervezi a felvételüket, viszont ha a cégeket átlagosan nézzük, akkor kitűnik: egyre csökken a diplomás pályakezdők alkalmazása. A gazdasági végzettséggel rendelkező friss diplomások elhelyezkedési esélyei némileg romlanak a tavalyi helyzethez képest, de még mindig van rájuk kereslet.

A műszakiak többet keresnek

A műszaki végzettséget igénylő munkakörökben átlagosan 20 ezer forinttal nagyobb a kezdő bruttó munkabér, mint a gazdasági végzettségeknél. Az informatikusok bére kiemelkedően jó: átlagosan bruttó 56 ezer forinttal több, mint egy átlagos pályakezdőé.

Két év munkaviszony után átlagosan közel 45 ezer forintot (22 százalékkal) emelkedik a friss diplomások bére. Viszont a pályakezdők negyede legfeljebb 20 ezer, a fele 35 ezer forint bruttó emelkedésre számíthat. A 10 százalékuk ezzel szemben akár 75 ezer forintos fizetésnövekedést is tapasztalhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik