Pénzügy

Védelmet kérnek az ártalmas munkakörben dolgozók

Miközben Európa-szerte megnövekedett a munkavédelem és a munkaegészségügy jelentősége a vegyipari vállalatoknál, eközben hazánkban a munkáltatói szövetségek lobbitevékenysége következtében július 1-jétől hátrányos helyzetben lesznek a vegyipar területén és a kohászatban dolgozók a szabályozási hiányosságok miatt – hívta fel a figyelmet az ágazat szakszervezete.

A veszélyes és ártalmas munkakörökben dolgozók érdekében az Alkotmánybírósághoz és az Európai Parlamenthez fordul a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) – közölte a szakszervezet az MTI-vel.

Az ártalmas és veszélyes munkakörökre vonatkozó, heti 36 órás foglalkoztatást szabályozó rendeletet az Alkotmánybíróság megsemmisítette, de a jogalkotók nem intézkedtek az érintett munkakörökre vonatkozó expozíciós idők szabályozásáról. A VDSZ szerint ezzel mulasztást követtek el.

A VDSZ ezért felszólítja a kormányt, hogy a szociális és munkaügyi, valamint az egészségügyi miniszter a lehető leghamarabb közös rendeletben alkossa meg az egészségre ártalmas és veszélyes anyagokkal dolgozó munkavállalók egészségügyi védelme érdekében az expozíciós időről szóló közös rendeletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik