Pénzügy

Segélyért munkát: tiltakoznak a romák

Közös nyilatkozatban tiltakoznak a jogvédő szervezetek a „monoki példa” ellen: elfogadhatatlannak, törvényellenesnek tartják, hogy egyes önkormányzatok tudatosan alkotmányellenes rendelkezéseket hoznak. Az Országos Cigány Önkormányzat széleskörű társadalmi vitát nyitna az ügyben.

„Munkavégzésért segélyt adni ellenkezik azzal az elvvel, hogy a munkáért munkabér jár” – áll a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Roma Polgárjogi Alapítvány, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Magyarországi Roma Parlament és az Európai Roma Jogok Központja közös közleményben.

A jogvédő szervezetek szerint ez a gyakorlat számos adó és társadalombiztosítási szabálytalanságot eredményez, ezért felhívják a a figyelmet arra: jelenleg is munkavégzéshez kötik a rendszeres szociális segélyek kifizetését, ilyenkor a segélyezés szünetel és az érintetteknek munkabér jár a munkavégzés fejében.

„Nem szabad szankcióként megvonni a családoktól a gyermekvédelmi támogatásokat, ehelyett az jelentheti a megoldást, ha rendeltetésszerűen és professzionáisan működtetik a gyermekvédelmi intézményrendszert” – emelték ki a civilek.

Összefognak a szervezetek

A jogvédők csatlakoznak a kisebbségi biztos kéréséhez, és javasolják a
Miniszterelnöki Hivatalnak, hogy szakértők és jogvédő szervezetek
bevonásával alakítson ki olyan szabályozási rendszert, amely széles
társadalmi és szakmai konszenzuson alapul.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) bejelentte: széles körű társadalmi vitát kezdeményez. Kolompár Orbán elnök azt mondta: nem lehet a szegényeket, cigányokat, nagycsaládosokat és a munkából kiszorultakat büntetni, ellenük hangulatot kelteni csak azért, mert szegények. Az OCÖ a Dohány utcai székházába hívta szerdára azoknak a roma civil szervezeteknek a vezetőit, akik a 2006-os kisebbségi választáson és országosan is száz főnél több jelöltet állítottak.

A kérdésfeltevéstől függ a népszavazás sorsa

Szikinger István alkotmányjogász a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: a monoki népszavazási kezdeményezés elfogadtatása Országos Választási Bizottsággal (OVB) a kérdésfeltevés módjától függ. Szerinte ha úgy teszik fel a kérdést, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy csak azok kapjanak szociális segélyt, akik közmunkát végeznek?”, akkor nem valószínű, hogy elfogadja a kezdeményezést az OVB, mert alkotmányellenes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik