Pénzügy

56 ezer hallgatót támogat az állam

Az oktatási tárca tervei szerint jövőre is 56 ezer államilag támogatott hallgatót vennének fel a felsőoktatási intézmények – tudta meg az MTI hétfőn.

39 650 hallgatót vennének fel alapképzésre az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak a távirati iroda birtokába került munkaanyaga szerint. A Felsőoktatási Kerekasztal erről kedden tárgyal.

A legmagasabb keretszámot a műszaki területre határozták meg, ott 9400 hallgatónak biztosítanak támogatott helyet, a gazdaságtudományi területen 6050-an tanulhatnának, valamint 4800 főben határoznák meg a bölcsészek keretszámát. Informatikára 4700, természettudományi képzésre 4100 hallgatót szeretnének felvenni. Egységes, osztatlan képzésre pedig 3050 diák léphetne be.

Mesterképzésre 21 700 hallgató, felsőfokú szakképzésre viszont 12 500 hallgató léphet be az oktatási tárca tervei szerint. A dokumentum rögzíti azt is, hogy a felsőfokú szakképzésre biztosított létszám be nem töltött részét átcsoportosíthatják az intézmények az alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre.

A javaslat a doktori képzésre felvehető hallgatók létszámát 1000-ben határozza meg, azzal a megkötéssel, hogy a bölcsész- és társadalomtudományok területén legfeljebb 320, az agrár-, a műszaki, az orvos-, a természettudományok területére és művészeti képzésekre 680 hallgatót lehet felvenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik