Pénzügy

Jól keresnek a papok

admin
admin

2008. 06. 19. 12:59

A papok, a lelkészek, illetve az egyházi foglalkozásúak átlagosan havi 210 ezer forintot, átszámítva átlagosan évi 10 100 eurót kerestek 2005-ben. Az összes foglalkozási ág átlaga ekkor mintegy 150 ezer forint volt. Az összes egyházi alkalmazottnak csak a 20 százaléka nő, akik az adatok szerint kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

A papok, lelkészek és egyházi foglalkozásúak havi alapbére és bruttó keresete 2000-ről 2005-re összességében nőtt: a bér a háromszorosára, a kereset pedig mintegy 210 százalékkal – írja a HVG a Szakmák Könyve adatai alapján.

A megyénkénti kereseti különbségek eltérnek az összes hazai foglalkozási ág átlagától. Az egyházi foglalkozásúak körében a Fejér megyeiek vitték haza a legtöbbet, itt a havi kereset átlagosan csaknem 80 ezer forinttal múlta felül az országos átlagot, viszont több mint 40 ezer forinttal maradt az országos átlag alatt a Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs- Szatmár-Bereg megyei papok fizetése. A nők a kevés releváns adat szerint e munkakörben is kevesebbet keresnek a férfiaknál.

Csak az ötödük nő

A papok vagy lelkészek minden korcsoportban, teljes létszámukban alkalmazottként dolgoznak. A foglalkoztatottaknak átlagosan az ötöde volt nő, ezen belül a fiatalok körében 30, az 50 év fölöttieknél 10 százalék az arányuk.

Kisebb arányban jelennek meg álláskeresőként a munkaügyi hivatali regisztrációban, mint az összes hazai foglalkozási ág átlaga. Az álláskeresők 10 százaléka pályakezdő, s arányuk egyre csökken. Papokat, lelkészeket és egyházi foglalkozásúakat a munkáltatók nem a munkaügyi hivatalokon keresztül keresnek, 2006 tavaszán például egyetlen állást sem kínáltak nekik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.