Pénzügy

Bevándorlókat vár Ausztria

admin
admin

2008. 06. 18. 15:00

Újabb 15 hiányszakmában kívánja megnyitni az osztrák munkaerőpiacot a közép- és kelet-európai EU-tagországok előtt Martin Bartenstein gazdasági és munkaügyi miniszter. A gazdasági kamarájuk pedig már a bevándorlási koncepciót tervezgeti.

Ausztria új foglalkoztatási rendelete július 1-jével lép hatályba. A miniszter megítélése szerint azt a bevált gyakorlatot követik, hogy az egyes szakmákban lépcsőzetesen engedélyezik az újonnan csatlakozott uniós tagállamok dolgozóinak alkalmazását. A legutóbbi nyitás óta az idei első félévben 2584 közép- és kelet-európai szakmunkás – köztük 1386 magyar – helyezkedett el az alpesi országban – írja az MTI bécsi tudósítója.

Az év elejétől az addigi 3 helyett további 50 hiányszakmában oldotta fel a korlátozást Martin Bartenstein. Ekkor többféle fizikai munkás – például lakatos, esztergályos, ács, tetőfedő, festő, kőműves, villanyszerelő, darukezelő – helyezkedhetett el Ausztriában. A helyi Munkapiaci Szolgálat (AMS) akkor 6-7 ezerre becsülte azoknak a betöltetlen munkahelyeknek a számát, amelyekre januártól külföldről is pályázni lehet.

Főleg a fizikai munkásokat várják

Most júliustól a kőfaragók, aszfaltozók, padlóburkolók, mezőgazdaságigép-gyártók, asztalosok, műanyag-feldolgozók, biztosítási közvetítők, gépésztechnikusok, elektrotechnikusok, fűtéstechnikusok, fejlesztési és eljárási technikusok, projekt- és szolgáltatási technikusok, anyagvizsgálók, kalkulátorok és bérszámfejtők számára válik lehetővé az ausztriai munkavállalás.

Martin Bartenstein megerősítette azt a korábban bejelentett szándékát, hogy 2009-től szabadon fogadnák a közép- és kelet-európai országokból érkező szakmunkásokat és diplomás szakembereket. A foglalkoztatási tilalom csupán a segédmunkások egy részére maradna fenn, 2011-ben pedig teljesen megszűnnének a korlátozások.

Az üzemek 80 százaléka szakmunkáshiánnyal küzd

Az osztrák Gazdasági Kamara (WK) a közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint az alpesi országnak súlyos szakmunkáshiánnyal kell számolnia a következő évtizedben, ami lefékezheti a gazdasági növekedését is.

Reinhold Mitterlehner, a WK főtitkára szerint 1,7 százalékos bővülési ütemet feltételezve 2020-ig 250 ezer, 3 százalékos növekedés esetén pedig 600 ezer szakmunkásra lesz szükség pótlólag. A hiányt belső forrásokból az ország nem tudja fedezni, demográfiai okok miatt sem: a szakképzett munkaerő egyre nagyobb hányada, csaknem a fele 45 év fölötti, és nincs utánpótlás.

Kanadai minta a bevándorlásra

A kamara hosszú távú megoldásként egy hatékony, kanadai mintájú bevándorlási koncepció kidolgozását szorgalmazta. A bevándorlási kérelmeket pontrendszer alapján bírálnák el. Két alapvető tényezőt vennének figyelembe: a szakképzettséget és a nyelvtudást.

A munkaerőpiac szélesebbre tárásának előfeltétele azonban az, hogy az AMS egyértelműen kimutassa a szakmunkások többezres hiányát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.