Pénzügy

Az ombudsman is fellép Monok ellen

admin
admin

2008. 06. 17. 11:58

A kisebbségi ombudsman szerint törvény- és alkotmányellenes a monoki önkormányzat segélykifizetési rendelete. A vizsgálata alapján megállapította: a településen hátrányos megkülönböztetés folyik.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman a monoki és a hozzájuk csatlakozott más települési önkormányzatok azon döntését vizsgálta, hogy a segélyek kifizetését munkához kötik. Ennek eredményeit kedden ismertette az MTI-vel.

A kisebbségi ombudsman a monoki példát rendkívül veszélyesnek tartja. A mintegy 30 oldalas jelentésében megállapítja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település példáját követve Ivád, Sárospatak és Kerepes önkormányzata rendeleteiben nem csak tudatosan sért törvényt, de felmerül a közvetett diszkrimináció lehetősége is.

Kállai Ernő szerint: a probléma eleinte csak a mélyszegénységben élőket érintette, idővel viszont kisebbségi, így romaügy lett belőle. Ezért indította meg hivatalból a vizsgálatát.

Nem szankcionálhat az ombudsman

Az ombudsman – magyar nevén országgyűlési biztos – olyan saját hivatallal rendelkező, a parlament által megválasztott köztisztviselő, aki tevékenységében más állami szervektől független, és csak az országgyűlésnek tartozik felelősséggel.

Panasz alapján indít vizsgálatot, felhívja a jogsértő figyelmét a visszásságokra, illetve képviseli a panaszos jogait. Az ombudsman azonban nem hozhat kötelező intézkedéseket, nem alkalmazhat jogi szankciókat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.